Ana SayfaYazarlarKavanoz Kavanoz Pesto

Kavanoz Kavanoz Pesto

Bugün size çok özel birinden bahsetmek istiyorum. Biz çok uzun zaman önce tanıştık ve ilk görüşte aşık olduk, hala da birlikteliğimize devam ediyoruz. Bazen biraz değişse de, tadı tuzu arada bir farklılaşsa da hep iyi zamanlar geçirdik. Karşınızda yeşilin en güzel tonu, pesto!

Özellikle taze sebzelerin marketlerde zibil gibi olduğu şu günlerde yemelik fesleğen bulmak çok kolay ve ucuz. Sakın ha şu sokakta ya da çiçekçilerde satılan ve geçerken güzel koksun diye elinizi sürttüğünüz fesleğenlerden yemek yapmayın, onlar süs bitkisi. Bizim fesleğenimiz daha büyük yapraklı ve daha koyu yeşil. Ben bu akşam Cevahir Migros`da denk geldim ve hiç dolaba atmadan sosumu hazırladım.

Bildiğiniz gibi pesto, İtalyan Mutfağı`nın olmazsa olmazı. Ama kullanım sınırları pizza ve makarnayı geçeli çok oluyor. Artık Karaköy`deki restoranlarda bile pesto ile yapılan tostlardan bulmak mümkün, ama fiyatlar dudak uçuklatıyor (11 TL idi sanırım). Etlerin üzerine ince bi kat pesto sürmek de gayet güzel. GBK`nın da pestorella adında bir burgeri vardı eskiden.

Çevremde hemen hemen herkes pesto seviyor ama yine hemen hemen herkes kavanoz pesto kullanıyor. Tadı eh işte, içindekilerden ise tam emin değiliz. Satılan fiyata 4-5 katı taze pesto sos elde etmek de mümkün, hadi o zaman bugün markete!

Pesto sosun ana malzemeleri; taze fesleğen, zeytinyağı, parmesan, sarımsak, dolmalık çam fıstığı, tuz ve Fiore Sardo diye bilinen peynirdir. Benim tarifim peynir çeşidi olarak sadece parmesan ile, diğer peynir bulması zor ve pahalı.

Kavanoz Kavanoz Pesto Sos
Malzemeler

1 bağ taze fesleğen
1 tutam tuz
100 gr parmesan peyniri
300 ml extra virgin zeytinyağı
80 gr çam fıstığı
İsterseniz 2-3 diş sarımsak ekleyebilirsiniz, benim bu akşamki tarifim sarımsaksız.

Hazırlanışı

Önce fesleğenlerinizin yapraklarını kopartın. Yalnız yaprakları kopartırken sap kısımlarını almamaya dikkat edin, bu sosunuzun acı olmasına sebep olur. Daha sonra güzelce yıkayın çünkü fesleğen çok toprak tutar.

Yaprakları havana koyun, üzerine zeytinyağı ve tuz ilave edip dövmeye başlayın. Yapraklar yumuşadığında fıstık ve parmesan ekleyin.

Tüm malzemeler tamamen ezilip püre haline gelene kadar dövün. Döverken zorluk çekiyorsanız fesleğeniniz eskimiş ya da zeytinyağınız az olabilir.

Önemli notlar

Fesleğen saplarını ayırmayı unutmayın
Fıstıkları tavada hafifçe yakabilirsiniz, İtalya`da 2 şekilde de yapılıyor.
Sosun içersinde koruyucu madde olmadığı için 7-8 güne kadar dolapta saklayabilirsiniz.
Kısa sürede tüketmeyecekseniz, buzlukta dilediğiniz kadar saklayabilirsiniz.
 
Afiyet olsun ve istediğiniz gibi yiyin!
 

INSTAGRAM

SOSYAL MEDYADA BİZ

58,698BeğenenlerBeğen
50,163TakipçilerTakip Et
879TakipçilerTakip Et
6,728TakipçilerTakip Et
1,569AboneAbone Ol

TAROT FALI