Ana SayfaYazarlarBu Fransız Bi Harika Dostum!

Bu Fransız Bi Harika Dostum!

Kasım da aşk başka mıdır bilmem ama Kasım`da Paris gayet güzel. Hele güneşli bir güne denk gelmiş ve kanalın yanında kuru oturacak bir yer bulmuşsanız sizden iyisi yok.  İşte böyle güzel bir günde güzeller güzeli bir Fransız`la tanıştım "Avocat Crevettes".

 

Şaka şaka, Avocat Crevettes ile kanal kenarında tanışmadım. 1,5 saat soğuk havada Grands Beoulvards caddesindeki Boullion Chartier`de sıra bekleyerek tanıştım. Avokado içerisinde servis edilen soğuk karidesler ve Avocat Sauce ya da Fransız ev yapımı mayonezi ve biraz ketçap karışımıyla servis ediliyor. İstanbul`a dönünce de baktım yapan yer ya da Türkçe tarif yok hemen el atayım dedim. (İngilizce tarifi bile yok) Bence ev yemeklerinizde starter olarak sunabileceğiniz farklı lezzetli ve hızlı bir seçim.

 

Önce sos tarifiyle başlayalım, bu yemeğin en önemli noktası bu. Önce Fransız ev yapımı mayonez yapıp, sonra basit bir ekleme ile sosumu tamamlayacağız.

 

 

Fransız ev yapımı mayonez

Malzemeler

 

2 Yumurta Sarısı

1 Kaşık Dijon Hardal

1 Tutam tuz

1/4 Limon Suyu

2 Kaşık Ketçap

Ve bu tarifin en can alıcı noktası, zeytinyağı. Ama zeytinyağı için belirli bir gramaj veremiyorum. Çünkü 3 dakika boyunca damla damla kullanacağız, toplamda kaç grama denk gelir kim bilir?

 

Hazırlanışı

Yumurta sarılarını beyazlarından ayırıp dibi yuvarlak bir karıştırma kabına alın. İlla yuvarlak olacak değil ya, elinizi hızlandırır sadece. Üzerine 2 kaşık dijon hardalını ilave edin. Eğer dijon yoksa normal hardal da kullanabilirsiniz ama tariften giderek sapmış olursunuz.

 

Hardal ve yumurta bir araya geldiğine elinizle biraz çırpın, malzemeler içli dışlı olsun. Sonra saat ya da telefonu önünüze alın. 3 dakika daha durmaksızın çırpmaya devam edeceksiniz. Nasıl mı?

 

Bir elinizde çırpıcı, bir elinizde zeytinyağı şişesi gözünüz saatte. Önce karıştırmaya başlayın, hep aynı yöne doğru. Sonra diğer elinizle damla damla zeytinyağını ekleyin. İlk dakika damla damla, ilk dakika bittiğinde ikişer damla, ikiden üçe geçerken de biraz daha fazla akıtabilirsiniz.

 

Neden bu şekilde yapıyoruz? Çünkü yapmazsak yumurta ve zeytinyağı birbirine kaynaşmazlar. Ayrı köşelere kaçarlar ki, bunu hiç istemeyiz. Bu zor ikiliyi bir arada tutmak için yavaş yavaş hareket edecek ve sabır göstereceğiz.

 

3 dakika tamamlandığında üzerine tuzunu koyun limonun 4`de 1`i kadarının suyunu sıkın şöyle son bir çevirin, işte size meşhuuur Fransız ev yapımı mayonez. Bize bundan fazlası lazım olduğu için 2 kaşık ketçabı da katıyoruz ve hazırız.

 

 

Avocat Crevettes aka XYZ

Malzemeler, 2 kişi için

 

1 Avakado, yumuş yumuş

50 Gram minnoş karides

Biraz karabiber

 

Hazırlanışı

Karideslerinizi tencereye alıp üzerine su ilave edip maksimum 1-2 dakika haşlayın. Zaten minnak şeyler hemen kıvırlmaya başlarlar. Tencereye biraz da tuz atarsınız, bir tutam falan.

 

Onlar haşlanırkan avakadonuzu alın şöyle yatay kesin bknz alttaki fotoğraf. Bıçağın ucuyla çekirdeğini ve kaşık yardımıyla da içini çıkartın. Kabuğunu delmemeye dikkat edin, çünkü kabuğun içinde servis ediyoruz.

 

Karidesleri, soğuduğunda çekirdeğin çıktığı kısma koyun ve üzerine sosunuzu ekleyin. Biraz da karabiber, işte bu kadar. Muhtemelen arkadaşlarınızın şimdiye kadar yemediği harika, parizyen bir starter olacak.

 

Boullion Chartier usülü, adet yerini bulsun diye altına marul koyarak servis edebilirsiniz.

 

Ekmeksiz!    

 

INSTAGRAM

SOSYAL MEDYADA BİZ

58,698BeğenenlerBeğen
50,163TakipçilerTakip Et
879TakipçilerTakip Et
6,728TakipçilerTakip Et
1,569AboneAbone Ol

TAROT FALI