Ana SayfaYaşamÜnlü DoubleTree Çikolatalı Kurabiye Uzayda Pişen İlk Yiyecek Oldu

Ünlü DoubleTree Çikolatalı Kurabiye Uzayda Pişen İlk Yiyecek Oldu

23 Ocak 2020 –Uluslararası Uzay İstasyonu’nda (ISS) görevli astronotlar uzayda pişecek ilk yiyecek olan ünlü DoubleTree by Hilton çikolatalı kurabiyelerini fırına atarak istasyonu buram buram taze kurabiye kokusuyla doldurdular ve uzun süreli uzay uçuşlarında konukları daha iyi ağırlamak üzere tasarlanan bu deneyde, evlerindeki o basit fakat doyumsuz mutlulukları hatırladılar.
 
Başarılı bir şekilde gerçekleşen DoubleTree çikolatalı kurabiye pişirme deneyinde bazı sürpriz sonuçlarla karşılaşılırken, “uzayda kurabiye nasıl pişirilir?” sorusunun da cevabı alındı.
 
Markanın Zero G Kitchen (ilk uzay fırının yaratıcıları) ve Nanoracks (uzay yolculuklarına ticari erişim sağlayan lider firma) ile girdiği işbirliği sonunda, alanında bir ilk olarak gerçekleşen deney birkaç gün sürdü. Bu deney aynı zamanda Hilton’un, ISS içinde araştırmalara katılan ilk konaklama şirketi unvanı almasını sağladı. Uzay istasyonundaki deneyle ilgili ilginç anlar kayda geçirildi; görüntüleri buradan  buradan izleyebilirsiniz. 
 
NASA’nın Virginia’daki Wallops üssünden 2 Kasım’da uzaya fırlatılan uluslararası uzay istasyonunun komutanı, Avrupa Uzay Ajansı’ndan Luca Parimitano, markanın kurabiye hamurunu, her seferinde bir kurabiye olacak şekilde pişirdi; astronot arkadaşları Christina Koch, Jessica Meir ve Andrew Morgan ise onu izledi.
 
Ortalama olarak bir Double Tree çikolatalı kurabiye Dünya’da  ısıyı yayarak çalışan  normal bir fırında 150 santigrat derecede 16-18 dakikada pişiyor fakat gezegenimizin yörüngesinde kurabiye pişirmenin tarifini bilen yoktu.
 
Uzaydaki ideal pişirme şartlarını belirlemek için ISS’deki astronotlara pişirme sürelerini değiştirmeleri (ilk dördü 150 0C’de, beşincisi ise 162,7 0C  derecede pişirildi) söylenmişti. 25 dakika pişirilen ilk kurabiye az pişmiş olarak çıktı. İkincisi ise ancak 45 dakika piştikten sonra uzay istasyonunu taze kurabiye kokusuyla doldurdu.
 
Bunun üzerine astronotlar dördüncü kurabiyeyi 120 dakika, beşinci kurabiyeyi 130  dakika pişirdiler (ve piştikten sonra fırının dışında 25 dakika soğumaya bıraktılar). Astronotlara göre, bu son iki kurabiye en başarılı olanlardı.
 
Deneyden önce, yerçekimsiz ortamda pişen kurabiyenin daha yuvarlak bir şekil alacağını düşünenler olmuştu. Buna karşın, DoubleTree çikolatalı kurabiyelerin başlangıçtaki şekli ve kıvamının Dünya’daki ile aynı olduğu görüldü. .
 
DoubleTree by Hilton kıdemli başkan yardımcısı ve küresel başkan Shawn McAteer, “DoubleTree kurabiyemizin pişirme sürecini, Dünya gezegeninde bile kusursuz hale getirmemiz zaman almıştı; uzay istasyonundaki kurabiyelerimizin tıpkı otellerimizdeki gibi göründüğünü ve koktuğunu öğrenmek bizi çok sevindirdi” dedikten sonra şöyle devam etti: “Bu deneyde sergilenen inovasyon ve uzun süreli uzay yolculuklarını daha konforlu hale getirmeye verilen önem, nereye yolculuk yaparlarsa yapsınlar, konuklarımızın her zaman rahat ettirilmesi ilkesine bağlılığımızın altını çiziyor.”   
 
Nanoracks, dahili roket yükü kıdemli yöneticisi Mary Murphy, “Uzay istasyonu ekibinden görsel ve koku olarak ilk geri bildirimleri alırken pişirme sonuçlarıyla ilgili ayrıntılı bilgiler edinmeyi heyecanla bekliyorduk. Uzaydaki pişirme zamanı ve pişirme sıcaklığının  Dünya’da alıştığımızdan neden daha farklı olduğu ve yerçekimsiz ortam için özel olarak tasarlanmış fırın tepsisinin, pişmiş kurabiyelerin son şeklini etkileyip etkilemeyeceği gibi sorulara cevap aradık” dedi. 
 
Uzayda pişen DoubleTree çikolatalı kurabiyelerinin üç tanesi diğer kargo ve deney sonuçlarıyla birlikte 7 Ocak 2020’de Türkiye saati ile 2.41’de SpaceX Dragon uzay aracıyla Dünya’ya geri gönderildi. DoubleTree çikolatalı kurabiyeleri besin bilimi profesyonelleri tarafından kısa bir süre sonra ilave testlere tabi tutulacak ve deneyin nihai sonuçları açıklanacak. Bu sonuçlar, uzun süreli uzay yolculuklarında konukları daha iyi ağırlamak için neler yapılabileceği konusunda bilim insanlarına yardımcı olacak. DoubleTree by Hilton bu kurabiyeleri muhafaza ederek ziyaretçilerin görebileceği ve deney hakkında ilave bilgiler alabileceği şekilde sergilemeyi planlıyor. DoubleTree by Hilton ayrıca bir kurabiyeyi Smithson Ulusal Havacılık ve Uzay Müzesi’ne bağışlayacak; müze, kurabiyeyi koleksiyonuna katmayı düşünüyor.
 
Zero G Kitchen eş-kurucu ve eş-şefi Ian Fichtenbaum ise “İki yıl önce uzay mutfağının ilk parçası olmak üzere geliştirmeye başladığımız fırınımızın uzaydaki ilk yiyeceği pişirmek için kullanılması bizi çok sevindirdi. Bu deneyin sonuçlarının pek tatlı olacağını şimdiden biliyoruz. Ayrıca fırınımızın ve kurabiyeyle ilgili bulguların konaklama alanında yeni ufuklar açmasını sabırsızlıkla bekliyoruz” dedi.  
 
Bu tarihi anı kutlamak üzere ayrıca  20 Ocak ile 10 Şubat arasında, Hilton’un 10 milyonu aşan Hilton Honors üyesi puanlarını kullanarak Florida’daki Kennedy Uzay Merkezi Ziyaretçi Kompleksinde dünya dışı bir deneyim yaşama fırsatına sahip olacaklar. Bu fırsat, eski bir astronotla birlikte kılavuzlu bir mekan turu ve astronotların yemek deneyiminin yaşandığı masada yer sahibi olma ve dünyanın en büyük uzay mağazasından alışverişi de içeriyor.
 
 
Pişirme deneyinin ve özel fırının ardındaki teknoloji hakkında ayrıntılı bilgilere aşağıdaki videoyu izleyerek ya da  www.cookiesinspace.com   ve www.newsroom.hilton.com/cookiesinspace. bağlantıları üzerinden ulaşabilirsiniz. Deneyle ilgili fotoğraflar ve video çekimleri NASA tarafından sağlanıyor.

INSTAGRAM

SOSYAL MEDYADA BİZ

58,698BeğenenlerBeğen
50,163TakipçilerTakip Et
879TakipçilerTakip Et
6,728TakipçilerTakip Et
1,569AboneAbone Ol

TAROT FALI