Ana SayfaMagazinTarık Akan Yaşamını Yitirdi

Tarık Akan Yaşamını Yitirdi

Tüm Türkiye’yi yasa boğan haberi Tarık Akan‘ın yöneticisi olduğu Nazım Hikmet Kültür ve Sanat Vakfı duyurdu. 

66 yaşındaki efsane aktör en son, “Kendimi gayet iyi hissediyorum. Bodrum’daki evime kapanmadım. Şu an İstanbul’daki evimdeyim. Ölmedim, hayattayım. Kötü bir şey yok. Her şey yolunda. Aylardır hastalıkla mücadele ediyorum, şu an için sağlık durumum iyi” ifadelerini kullanmıştı.

Sinema dünyasında birçok efsane filmde yer alan özellikle “Damat Ferit” karakteriyle özdeşleşen usta aktörün ölüm haberi sosyal medyada büyük bir üzüntüyle karşılandı.
Efsane ismin ardında birçok ünlü isim sosyak medya’dan üzüntülerini dile getirdi.

Tarık Akan kimdir?
13 Aralık 1949 tarihinde İstanbul’da dünyaya gelen Tarık Akan, üç çocuklu bir ailein en küçüğüdür. Subay babası Yaşar Bey’in silahlı kuvvetlerdeki görevi nedeniyle Erzurum’da başladığı ilkokulu Kayseri’de bitirmiş ve babasının emekli olmasının ardından İstanbul Bakırköy’e yerleşmiştir. Aslen Gümüşhane kökenli olan Tarık Akan’ın kimlikteki ismi Tahsin Tarık Üreğil’dir.

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Yüksek Mühendisliği’nde okuyan ve ardından girmiş olduğu Gazetecilik Yüksek Okulu’ndan mezun olan usta aktör sinema kariyeri öncesinde Bakırköy plajlarında cankurtaran olarak çalışmış, zaman zaman ise sokaklarda işportacılık yapmıştır.

Tarık Akan, 1970 yılında Ses dergisinin açmış olduğu Sinema Artist yarışması’nı kazanan ve 1971 yılında ilk filmi olan ‘Solan Bir Yaprak Gibi’yle sinemaya ilk adımını atmıştır. 

1970-1975 tarihleri arasında yılda 12 adet film çeken Tarık Akan, Mavi Boncuk, Sev Kardeşim, Gece Kuşu Zehra, Hababam Sınıfı gibi yapımlarla dikkatleri üzerine toplamıştır. 1979 yılında Denizli’de askerlik görevini yapan Akan, 1991 yılında Bakırköy Taş Mektep İlkokulu’nun ortaklarından birisi olmuştur.

Aziz Nesin Vakfı başkanlığını devralmış, sinemanın kötü gidişatını sentezleyip 1975-1980 yılları arasında ticari taksi plakası alıp kiralayarak pazara kazanmıştır.

Siyasi olayların yaşandığı 12 Eylül’de 12 yıl cezaya çarptırılmış fakat 2.5 ay hücre hapis cezası çekmiştir.

2002 yılında “Anne kafamda bit var” isimli kitabı çıkartmış ve bu kitapta 12 Eylül Darbesi’nde sonra yaşadıklarını kaleme almıştır.

7 Ağustos 1986 tarihinde Yasemin Erkut ile evlenen ve bu evlilikten Barış Zeki, Yaşar Özgür ve Özlem isimli üç çocuğu olan Akan,16 Haziran 1989’da eşinden boşandıktan sonra evlilik yapmıştır.

Hayatının son dönemlerini Bodrum Akyarlar’da bulunan yazlığında geçiren Tarık Akan, 2015 yılında yakalandığı akciğer kanserine 16 Eylül 2016’da yenik düşmüştür.

 

INSTAGRAM

SOSYAL MEDYADA BİZ

58,698BeğenenlerBeğen
50,163TakipçilerTakip Et
879TakipçilerTakip Et
6,728TakipçilerTakip Et
1,569AboneAbone Ol

TAROT FALI