Ana SayfaSağlıkSigarayı Bıraktıktan Sonra Vücutta Görülen Değişimler

Sigarayı Bıraktıktan Sonra Vücutta Görülen Değişimler

Sigarayı bırakma evresinde vücutta meydana gelen değişiklikler neler?

-20 dakika sonra, kan basıncı ve nabız normale döner, el ve ayak dolaşımı düzelir.
-8 saat sonra, kan oksijen düzeyi normale döner, kalp krizi geçirme riski azalır.
-24 saat sonra, vücut karbonmonksitten arınır.
-48 saat sonra, kandaki nikotin düzeyi azalır, tat ve koku duyusu artar, peptik ülserli
 hastaların tedaviye verdikleri cevap artar.
-72 saat sonra, hava yollarının gevşemesi sonucu nefes alıp verme rahatlar, solunum  yolları fonksiyon görmeye başladığı için sekresyon miktarı artar, hava yolları kendi  kendini temizlemeye çalışır. Enerji düzeyi artar.
-2-12 hafta sonra, tüm vücuttaki dolaşım düzelir, solunum yolu enfeksiyonlarına  yakalanma riski azalır, yürürken yorulma ve tıkanma daha az görülür.
-3-9 ay sonra, öksürük, kısa aralıklarla nefes alıp verme ve wheezing yani hırıltılı ya da  ıslık sesli soluk alıp verme gibi solunum yolu problemleri düzelir, akciğer fonksiyonları  yüzde 5-10 oranında artar.
-12 ay sonra, koroner kalp hastalığı riski yarı yarıya azalır.
-12-36 ay sonra, mesane kanseri riski yüzde 50 azalır.
-5 yıl sonra, kalp krizi geçirme riski, yemek borusu ve ağız boşluğu kanserleri riski yüzde  50 azalır.
-10-15 yıl sonra, kalp krizi geçirme riski hiç içmeyenlerle aynı seviyeye iner, akciğer  kanseri riski sigara içenlere göre yüzde 50 azalır.
Sigarayı bırakmada yeni tedavi yolları
Sigarayı bırakmada ilk adın karar vermek ve iradeli olmak. Ancak uzun süren bu bağımlılıktan kurtulmak için yardım almak gerekli olabilir. Sigarayı bırakma aşamasında çeşitli tedavi yolları bulunur. İlaç tedavisi ve replasman tedavileri yardımcı yollar arasında.
İlaç tedavisi: Bazı insanlar, bağımlılığın yanı sıra genetik olarak da yatkın oldukları için sigarayı daha zor bırakır. İlaç, beyindeki içme isteğini azaltır. Bu ilaçlar sigarayı bırakmakta zorlanan kişilerde kullanılabilir.
Replasman tedavileri: Nikotin maddesi, kişiye nikotin bantlarıyla dışarıdan verilir. Nikotin sakızları, hatta nikotin spreyleri de bulunur. Sigara ağızlıkları, yani nefesle çekilen mentollü ağızlıklar da bulunur. Ancak bu nikotin bantlarının her gün değiştirilmesi ve geceleri çıkarılması gerekir. Bu bantların da dozları bulunur. Bağımlılık düzeyi çok yüksekse, en yüksek dozdan başlanır. Bu yöntem, ilaca ek olarak da uygulanabilir. Etkinlik sağlanması için kombine tedaviler önerilir.
Sigarayı bırakma konusunda çok zorlanan kişiler için ilaç, nikotin bandı ve nikotin sakızı bir arada uygulanabilir. Ancak bu tedavilerin doktor kontrolünde uygulanması gerekir. Aksi halde kontrolsüz kullanımda sağlık açısından zararlı sonuçlar doğurabilir.

INSTAGRAM

SOSYAL MEDYADA BİZ

58,698BeğenenlerBeğen
50,163TakipçilerTakip Et
879TakipçilerTakip Et
6,728TakipçilerTakip Et
1,569AboneAbone Ol

TAROT FALI