Ana SayfaSağlıkSigarayı Bırakmak İçin En Kolay Yöntemler

Sigarayı Bırakmak İçin En Kolay Yöntemler

Bu listeyi okuduktan sonra, önerileri kendinize uyarlayın ve sigarayı bırakmak için kendi planınızı yapın.

1) Yeni bir yaşam tarzına karar vermek

Sigarayı bırakmada etkili olan bir yöntem kişinin davranış biçimini değiştirmesidir…Sigarayı unutturacak ortamlara girmek fayda sağlayabilir.
Bunlar;
-Sağlıklı yaşam tarzını benimsemek.
-Ortamı havalandırmak.
-İçilen sigaranın markasını değiştirmek ve kül tablalarını ortadan kaldırmak.
-Kullanılan parfümü değiştirmek.
-Yakın çevreden destek istemek.
-“Niye sigara içiyorsunuz? Niye bırakmak istiyorsunuz?” sorularını cevapladığınız bir liste oluşturmak ve sigara arzusuyla başaçıkılamadığında o listeye göz atmak.
-Sigara-kahve, sigara-çay ve sigara-rakı gibi ikilileri saptayarak, bunları ‘sigarasız’ yapmayı denemek.
-Tespih veya stres topu kullanmak… 
2) Nikotin bantlarından destek almak
1980’li yılların ortalarından itibaren kullanılmaya başlanan nikotin bantları, sigarayı bırakmada etkili yöntemler arasındadır. Kişinin tükettiği sigara miktarına göre düzenlenen tedavide, nikotin bandı vücuda yapıştırılır. Bantlardaki nikotin miktarı zamanla azaltılır. Nikotin bantlarının kalbe zarar verdiğine dair söylemler vardır ancak bu iddialar doğruluk kazanmamıştır. Günde 20 sigara içiliyorsa, yerine verilen bant çok daha az nikotin içerir. Tek başına davranışsal tedavilerle sigarayı bırakma başarısı yüzde 15-20 seviyesinde kalırken, bu tedavilerin nikotin ile birleştirilmesinde oran yüzde 30’a çıkabilir. Nikotin bantlarının yanı sıra sakızları da sigarayı bırakmada yardımcıdır.

3) Vareniklin yardımı
Kişi sigara içtiğinde nikotin, beyindeki nikotin reseptörlerine bağlanır ve bu reseptörlerin sayısının giderek artmasına yol açar. Bu durum da bağımlılığı pekiştirir. "Vareniklin" etken maddeli bir ilaç, nikotin reseptörleri bağımlılık durumunu kişiye göre değiştirir. Vareniklin ise reseptörlere bağlanır ve daha az dopamin salgılanmasını sağlar, böylece yeni nikotin reseptörü uyarısı yapılmamış olur. Nikotin reseptörünün ömrü 15 gündür. Bu ilaçla, nikotin reseptörlerinin çoğalmasının engellenmesi ve yaklaşık 20 gün içinde kişinin hiç sigara içilmeyen zamana dönmesi amaçlanır.


4) Bupropiyon ile sigardan alınan keyfi azaltmak
"Bupropiyon tedavisi" 1990’lı yılların sonunda tesadüfen bulundu. Bir çalışma sırasında Vietnam gazilerine verilen "bupropiyon" etken maddeli antidepresanların, sigara ve alkolden alınan keyfi azalttığı belirlendi ve sigarayı bırakmada etkili olabileceği düşüncesi ortaya çıktı. 


Bupropiyon tedavisi nasıl işler?
Öncelikle nikotin reseptörleri (dış ortamdan ya da organizmanın içinden gelen değişik yapıdaki uyarıları algılayıp, sinir lifleri aracılığıyla merkezi sinir sistemine ileten anatomik yapılar), sigara içildiğinde beyinde oluşarak, mutluluk hormonları olarak bilinen dopamin ve noradrenalin salgılanmasına yol açar. Bupropiyon ise bu hormonların beyinde kalış süresini uzatır. Böylece sigaradan alınan keyif azalır.

INSTAGRAM

SOSYAL MEDYADA BİZ

58,698BeğenenlerBeğen
50,163TakipçilerTakip Et
879TakipçilerTakip Et
6,728TakipçilerTakip Et
1,569AboneAbone Ol

TAROT FALI