Ana SayfaRöportajRöportaj: Ahu Yağtu ile Vintage Üzerine

Röportaj: Ahu Yağtu ile Vintage Üzerine

Çok klasik ama en temel soruyla başlamak istiyorum: Vintage nedir?

Belli bir dönemde kullanılan ve belli bir dönemi yansıtan, o dönemde kullanılan tüm ürünlere verilen isimdir. Kelime anlamı olarak şarap bağlarından geliyor aslında ama artık dünyada arabalar için de, objeler için de, ev, mobilyalar, kıyafetler, aksesuarlar için de genel tanım olarak vintage kullanılıyor. Vintage da 1910`larla 1990’lara kadar olan bir süreci yansıtıyor.

Vintage ile antikayı nasıl ayırıyoruz?

100 yıl öncesine ait olan ürünler yani, 1910’dan öncesi antika oluyor. Ama tabii her şey de antika olmuyor. Antika değerinin olması gerekiyor. Yani kısacası vintage, antika ve 2. elin farklı olmasının sebebi ait olduğu dönemler.

Siz AU Vintage Showroom’unda vintage ve 2. el ürünlere yer veriyorsunuz, öyle değil mi?

Evet. Şu anda burada iki adet antika parçamızı sergiliyoruz, devamı sitemizde satışta. Bir aynamız var, bir de tamamen gümüşten bir çantamız var.. Bu arada antika ve vintage`ı açıklamışken, 2. elden de bahsedelim: 2. el daha yakın döneme ait, kullanılmış ürünlere verdiğimiz bir isim.

Küçük yaştan itibaren toplamaya başladığınız parçalar oldu mu?

Küçükken bu tarz şeylere karşı ilgim vardı evet ama toplama kısmına çok çok sonra başladım. Ergenlikten sonra, 16-17 yaşlarında toplamaya başladım. Bunu bir işe dönüştürmem 2006’da oldu. Bebek’te, Second Chance isimli bir butik açtım. Daha sonra Bebek’tekini kapatıp,  Galata’ya taşıdım. Sonrasında Galata’dakini de kapattım ve online’a döndük; ismi de AU Vintage oldu.

auvintage.com ne zaman hayata geçti tam olarak?

2011’de online’ın hazırlıkları başladı ve 2012’de hayata geçirdik. Yaklaşık 4 sene oldu yani.. 2015 Kasım ayında da burayı (AU Vintage Showroom) açtık.

Peki bu ürünleri nasıl temin ediyorsunuz?

Daha çok başındayken, 2011 senesinde, web sitemiz için ‘satmak istiyorum’ diye bir bölüm ve sayfa hazırladık. Ki insanlar bize kıyafet getirsinler, biz de bir stok oluşturabilelim diye. Lakin oluştu da.. Yani öncesinde satın almayla başladık, ama tabii artık tamamen konsinyeye döndük.

Peki bu kitleyi yakalayabilmek/oluşturabilmek zor olmadı mı?

E tabi zordu, ama çok erken başladık bu kitleyi oluşturma çabalarına; zaten sitenin hazırlanması 1-1,5 seneyi buldu. 1,5 sene içinde yeterli stoğu oluşturduk. Aynı zamanda eski butikten kalma arşiv de vardı. Ama gerçekten çok rağbet vardı. Mesela şu an ürün alımını durdurduk. Yerimiz azaldı, depolarımızın kapasitesi belli.. Zaten ürünleri de seçerken ince eleyip sık dokuyoruz; her ürünü almamaya çalışıyoruz, orjinalliğine, kalitesine, dönemi yansıtıp yansıtmadığına bakıyoruz.. Örneğin ikinci el ürünlerde Louis Vuitton çok satıyor olabilir ama hangi modeli, hangi döneme ait olanı daha çok satılıyor, bunların hepsini bilmek lazım. Hepsine göre bir kategori oluşturup öyle satışa çıkarıyoruz.

Showroom’da da satış oluyor değil mi?

Evet tabii… Zaten o yüzden Bebek’te olmasını istedik. Etiler ofisimizde de showroom’umuz vardı, ama orası daha zordu ulaşım açısından da, ki zaten randevulu çalışıyorduk. Şimdi burası çok daha ayaküstü bir konumda; herkes rahat rahat girip çıkabiliyor.

Biraz da Youtube kanalınızdan bahsedelim… Nasıl başladı? Nasıl gidiyor? 

(Ahu Yağtu`nun Youtube kanalına buradan ulaşabilirsiniz!)

7 ay oldu başlayalı, ama son zamanlarda abone sayımız oldukça arttı. Biz de dolayısıyla eğlenmeye, zevk almaya başladık. Vintage’ı anlatmakla yola çıktık ama daha bana dair videolara çevirdik. Ahu gündelik hayatında nasıl yaşıyor, neler yapıyor’u da göstermek istedik; ama işin içinde hep bir vintage, 2. el ya da  nostalji tarafı da oldu.

Peki biz Ahu Yağtu’nun üzerinde her zaman vintage bir parça bulabilir miyiz?

Açıkçası böyle bir kaygım yok. Ama vintage`ı gündelik kıyafetlerimle kombinlemeyi seviyorum. Örneğin şu üzerimdeki trikoyu (vintage bir triko) jean ve sneaker`ımla tamamlamayı seviyorum. 

AU Vintage’ın farklı etkinlikleri de oluyor mu? Bebek ve online dışında nerelerde görebiliriz sizi?

Evet oluyor. Yılbaşı öncesi bir defile düzenledik Morini İstanbul’da. Kendi koleksiyonumuzu sergiledik. Daha sonra bu showroom için bir açılış yaptık. Bloggerlarla bir etkinliğimiz oldu. Şimdi yine küçük küçük projelerimiz var kafamızda; etkinliklerimiz olacak.

Peki Ahu Yağtu’nun kendi tasarımlarını da görecek miyiz burada?

Evet bunu düşünüyoruz uzun bir süredir. Bir türlü hayata geçiremedik, çünkü bunun için ciddi bir vakit ayırmak gerekiyor. Ama inşallah en yakın zamanda hazırlıklarına başlayacağız.

Ne güzel bir haber! İsim beliriyor mu kafanızda peki?

Muhtemelen aynı isimle devam ederiz. Ama örneğin t-shirt line’ı olabilir, ona farklı bir isim konabilir. Henüz düşünme aşamasındayız anlayacağınız..

Koleksiyonlarını çok beğendiğiniz favori markalarınız var mı?

Şu sıralar Miu Miu’yu seviyorum ama benim aslında belli bir marka takıntım yok; tasarımcı severim daha çok. . Zamanın tasarımcılarından Alexander McQueen, Vivienne Westwood, Jean-Paul Gaultier gibi isimleri beğenirim. Yaratıcı oldukları için belki de.. Sınırsız bir hayal güçleri var ve modaya çok fazla şey kattıklarını düşünüyorum. Şu an markalar pek bir şey yapmıyor aslına bakarsanız; sadece eski modellerden esinlenip yeni koleksiyonlarını oluşturuyorlar. Devamlı aynı şeyler ortaya çıkıyor yani..

Youtube’a geri dönecek olursak.. Günümüzdeki Youtube çılgınlığına nasıl bakıyorsunuz? Yani şu sıralar Youtube hem kendi fenomenlerini doğuruyor, hem de bir sürü `celebrity` bu akıma dahil oluyor. Bu konuda ne düşünüyorsunuz?

Elbette herkesin kendince Youtube`a girme nedeni farklıdır. Ben de aslında bu çılgınlığın bir parçası olalım diye girmedim; marka kimliğimizi, vintage’ı daha iyi anlatmak için girdik aslında. Youtube kanalını ilk açanlardan biriyim. Hatta ilk sitenin açıldığı zamanlarda da video çekimlerimiz olmuştu. Ama o zamanlar video işi bu kadar benimsenmemişti. Şimdi o yaptı ben de yapayım akımı çok fazla var. Tabii ki biz de statü anlamında yeni yeni öğreniyoruz; yayınladıkça gelen feedbacklerle kendimizi geliştirmeye çalıyoruz. Ama çok yeniyiz, Türkiye olarak da çok yeniyiz.

Youtube’un belli dinamikleri var aslında ve çoğu vlogger bu dinamiklere uygun içeriklerle abone kazanıyor. Siz bunu kendi çizginizden ödün vermeden, organik bir büyümeyle yakaladınız…

Evet bizim aslında belli bir kitlemiz var ve satış yaptığımız kitle de aynı şekilde kalıcı bir kitle. Sadık bir kitlemiz var anlayacağınız. Youtube izleyenleri yaşça daha küçük, daha kullan-at bir toplumu yansıtsa da bizim kitlemiz öyle değil.

Peki bu videolara başlarken de biliyor muydunuz sadece vintage içeriklerin değil de, güzellik, bakım vs. gibi videoları da yayınlayacağınızı? Yoksa öyle bir talep geldi de onun karşılığında mı başladınız?

Vardı, çünkü sadece vintage beni de sıkabilirdi. Sonuçta ben de öğretmen değilim, devamlı vintage’ı anlatamazdım; izleyiciler de sıkılırdı. Mesela geçenlerde kanal için çorba yaptık, onun karşılığında ‘ay nolur salata da yapın’ dendi. Oldukça interaktif bir mecra yani.. Lütfen bize şunu da anlatın diye çok fazla istek geliyor. Danışan olarak da görmeye başladılar yani ki bu da çok hoş.. Motive edici aynı zamanda..

Başka yeni haber var mı?

Olmaz mı! Sitemizin İngilizcesi hazırlanıyor şu an. Böylece dünyadan da siparişler alabileceğiz, ki halihazırda da alıyoruz. Örneğin Orta Doğu`dan da buraya gelip alışveriş yapan çok müşterilerimiz var.

Süper! Peki son olarak Trendus okurlarına bir tavsiyeniz var mı?

Şöyle bir şey söyleyebilirim: Modaseverler modayı takip etmeyi seviyorlar tabiî ki fakat hep güvenli alanlarından çıkma sorunu yaşıyorlar; ben onlara biraz daha cesaret öneriyorum. Bunu da illaki vintage’la aşın demiyorum ama bu tüketim toplumunda recycle sistemine de yardımcı olmak lazım diye düşünüyorum. Bunu da bilinç olarak kafalarında barındırmalarını tavsiye edebilirim, böylece stil olarak da biraz farklılaşabiliriz. Hem geri dönüşüme katkımız olur, hem de tüketimi durdurabiliriz bir nebze de olsa..

Ahu Yağtu`nun Youtube kanalındaki ilk videosu:

Diğer videolar için tıklayın!

INSTAGRAM

SOSYAL MEDYADA BİZ

58,698BeğenenlerBeğen
50,163TakipçilerTakip Et
879TakipçilerTakip Et
6,728TakipçilerTakip Et
1,569AboneAbone Ol

TAROT FALI