Ana SayfaYaşamPandemiyle Birlikte Yeni Normalde Ofis Trendleri Nasıl Şekillenecek?

Pandemiyle Birlikte Yeni Normalde Ofis Trendleri Nasıl Şekillenecek?

Kolektif House Kurucu Ortağı ve CEO’su Ahmet Onur, Trendus okuyucuları için kaleme aldığı bu yazıda pandemi süreci akabinde ofis trendlerinin gelecekte nasıl şekilleneceğine değindi.

Yeni nesil ofis kodları neler olacak?
Koronavirüs salgınının ardından ofis ve çalışma alanı kavramları ciddi bir dönüşümden geçiyor. Sağlık ve verimlilik açısından çalışanlar artık yaşadıkları yerden çok uzaklaşmak istemezken, yeni nesil ofisler ise hem hijyen hem esneklik hem de çevikliği daha çok destekleyecek biçimde şekilleniyor. Tüm bunların yanında dijital erişimin de yüksek seviyelere ulaştığı gerçeğinden hareketle kurumların yeni nesil ofis çözümlerine ilgisi günden güne artıyor.

Uzaktan çalışma alışkanlık haline geldi
Pandemi ile birlikte uzaktan çalışma büyük ölçekte bir alışkanlık haline geldi.  Normal çalışma ortamında alışık olduğumuz tüm dinamikler dijital ortama taşınırken, yöneticiler de uzaktan çalışmaya güvenilebileceği kanaatine ulaştı. Böylece şirketler ofislerini hibrit çalışma modeli üzerine inşa etmek için harekete geçerken, ofis ve çalışma mekânı kavramlarına da yeni anlamlar yükleniyor. 

Yeni nesil ofisin temelleri: Hijyen, esneklik ve çeviklik
Yeni dünyada ofis; hijyen, esneklik ve çeviklik üzerinde yükseliyor. Öncelikle çalışanların ofislerde kendilerini güvende hissetmeleri için sosyal mesafe ofislerin DNA’sının bir parçası haline geliyor. Ofisleri steril tutmak ve virüslerin yayılmasını önlemek için aynı anda içeride bulunmasına izin verilen insan sayısı sınırlanıyor, yıllar içinde 1 metrenin altına gerileyen ofis masaları arasındaki mesafe ise tekrar aralanıyor. Ayrıca ofiste bir yüzeye dokunma ihtiyacını minimuma indiren temassız teknolojilere ilgi giderek artıyor.

Merkez ofisler küçülüyor, uydu ofisler geliyor
Bu arada kurum kültürü de “esneklik” kavramı çerçevesinde sil baştan şekilleniyor. Pandemi sonrası dönemde şirketlerin bu eksende geliştirdikleri kendilerine özel çalışma sistematiğinde daha küçük merkez ofisleri tercih ederken, uydu ofisler ve uzaktan çalışma ile de bu yapıyı desteklemesi bekleniyor. Bu nedenle temelde şirketlerin büyüme küçülme karar sürecini rahatlatan, şirketlerin üzerinden yatırım yükünü alan, daha esnek süreli sözleşmelerin yapıldığı dinamik ve ilham veren bir çalışma modeli olan “paylaşımlı ofis” yapısını da artık daha geniş bir perspektifle ele almak gerekiyor. Peki çözüm ne dersek; önümüzdeki dönemde kısa vadede yatırım maliyeti olmadan değişen ihtiyaçlara karşılık verebilen, esnek çalışma modelini destekleyici ve verimliliği artırdığı kanıtlanmış “esnek ofis çözümleri” öne çıkıyor. Bu ofisler maliyetleri aşağıya çekerken, çalışan bağlılığını ve memnuniyetini de üst seviyeye taşıyor.

Yaratıcılığı teşvik eden tasarımlar ön planda
Öte yandan kuşkusuz tasarımlar da çalışanların motivasyonu ve yaratıcılığı üzerinde etkili. Ofis için en uygun tasarımın seçilmesi alan kaybını minimuma indirirken, tüm bu etkenler göz önünde bulundurulursa şirketlerin büyümesine de katkı sağlıyor. Bu nedenle ofislerde çalışanların motivasyonunu yükselten ve yaratıcılığı teşvik eden tasarımların gelecek yıllara damga vurması kaçınılmaz.


 
“Kurumlara optimum kombinasyonu sunuyoruz”

Ofis trendleri kabuk değiştirirken, Kolektif House olarak bizler de bu değişimi yakından takip ediyor ve ideal ofis dünyasının beklentilerine yanıt veren ürünler ve bunların kombinasyonundan oluşan çözümler geliştirmeye devam ediyoruz. Bunlardan ilki olan Kolektif Enterprise çatısı altında istenilen adreste kurumun ihtiyaç duyduğu büyüklükteki ofisi bulup, kurumun tercihleri doğrultusunda tasarlayıp, tüm operasyonel süreçlerini de verimli bir şekilde yönetiyoruz. Bir diğer alternatif modelimiz olan Kolektif Suites ile ise 100-300 metrekare arası alanda 5-35 kişi kapasiteli olarak daire ofis tercih edenler için kurumların tercih ettikleri lokasyonda, ihtiyaçları doğrultusunda, izole, sadece kendilerine ait bir çalışma alanını içeren ofislerini tasarlıyor ve tüm operasyonel süreçlerini yönetiyoruz. Böylece şirketler bu çözümler ile çalışan kapasitesini en verimli şekilde tahsis ederek metrekareleri sayıya uygun ölçeklendirip gider kalemlerini küçültmüş oluyorlar. Ayrıca bunlara ek olarak hazır ofis alanlarımızı enterprise modeliyle birleştirdiğimiz hibrit bir modelimiz mevcut. Bu, büyük ve tek genel merkezi Avrupa veya Anadolu yakasında farklı lokasyonlara bölerek daha küçük ofisler yarattığımız bir model. Burada ofislerin bir kısmı bildiğimiz enterprise mantığında tesis edilebilirken, kalan kısmı bizim halihazırda sunduğumuz coworking alanları içerisinde yer alabiliyor. Ayrıca hub çözümümüzle de şirketler çalışanlarının ağırlıklı oturduğu bölgelere göre görece daha minimal ofis alanlarına sahip olabiliyor. Böylece azaltılmış giderler ve artan verimlilikle şirketlerin büyümesine katkı sağlıyoruz. Özetle; Kolektif House olarak tecrübemiz ve vizyonumuz ile kurumların ihtiyaçları doğrultusunda hazırladığımız ofis çözümlerimizden optimum kombinasyonu sunarak kurum dinamiklerini desteklemek için öncü rol üstleniyoruz.
 
 

INSTAGRAM

SOSYAL MEDYADA BİZ

58,698BeğenenlerBeğen
50,163TakipçilerTakip Et
879TakipçilerTakip Et
6,728TakipçilerTakip Et
1,569AboneAbone Ol

TAROT FALI