Ana SayfaSağlıkKokulu Mumlar Zararlı Mı?

Kokulu Mumlar Zararlı Mı?

San Diego Eyalet Üniversitesi’nden araştırmacılar, iç mekanlardaki hava kirliliğinin nedenlerini belgelemek için 300 ailenin evine hava parçacık monitörleri kurdu. Bu evlerin her birinde 14 yaş altı bir çocuk ve bir de sigara içen yetişkin olmasına dikkat edildi. Böylece, çocuklar için sağlıksız ortama yol açan nedenler saptandı.

​Üç ay boyunca gözlem yapan monitörler, elbette evlerdeki hava kirliliğinin en büyük nedeni olarak sigara tüketimini saptadı. Sigara içenlerin evlerinde, sigara içmeyenlerin evlerinin iki katına yakın partikül seviyesi gözlemlendi.

Ayrıca monitörler; toz, mantar sporları ve yanmaya yönelik eylemlerin (yemek yapmak ve mum yakmak gibi) evdeki hava kirliliğine katkısını da kaydetti.

Gıdaların pişirme esnasında yakılıp yakılmadığına bakılmaksızın, yağ ile pişirme, kızartma şeklinde yapılan yemeklerin havada yüksek oranda partikül bıraktığı gözlemlendi. 

Araştırmanın şaşırtıcı noktası ise özellikle kokulu mumlar ve tütsüler oldu. Tüm bunların iç mekanlardaki hava partikül sayısında istatistiksel olarak önemli bir artışa neden olduğu ortaya çıktı. Böylece kokulu mumların pek de masum olmadıklarını söyleyebiliriz.

Kokulu mum ve tütsüler sizi rahatlatabilir, buna çok alışmış olabilirsiniz. Bu nedenle mum ve tütsü kullanımlarında en azından açık pencereler ile yaşam alanlarınızı havalandırmanız oldukça önemli.

 

INSTAGRAM

SOSYAL MEDYADA BİZ

58,698BeğenenlerBeğen
50,163TakipçilerTakip Et
879TakipçilerTakip Et
6,728TakipçilerTakip Et
1,569AboneAbone Ol

TAROT FALI