Ana SayfaSağlıkKızamık Hastalığına Kırmızı Alarm!

Kızamık Hastalığına Kırmızı Alarm!

Yaptığı bilimsel çalışmalarla dünya çapında üne sahip Prof. Dr. Yonca Nuhoğlu, bir hekim ve hoca olarak halkı bilinçlendirmenin en önemli vazifesi olduğunu vurgulayarak, 1989’dan önce doğan kişilerin aşı olmuş olsa bile kızamık hastalığı riski taşıdığına dikkat çekiyor.
Bulaşıcı bir hastalık olan, hapşırık ve öksürük ile bulaşan, pembe kırmızı renkte döküntüler oluşturan kızamık,her 100 çocuktan 5’inde zatürre, her 1000 hastadan 1’inde beyin iltihabı ve kalıcı hasar oluşturuyor. Prof. Dr. Yonca Nuhoğlu; 1989 yılından önce doğan ve tek doz aşı uygulanan erişkinlerin ve hiç kızamık aşısı olmamış 1 yaş altı bebekler ile henüz 2. doz kızamık aşısını olmamış 6 yaş altındaki çocukların kızamık hastalığına yakalanma riskinin yüksek olduğunu belirtiyor.
 
1989 yılından önce doğanlar dikkat!
Nuhoğlu; 1963 yılında ilk lisansı Amerika Birleşik Devletleri’nden alınan, tek doz olarak uygulanmaya başlanan kızamık aşısının % 90-95 oranında hastalıktan koruduğunu, ancak, 1989 yılından sonra 2 doz olarak yapılan uygulamaların hastalıktan korunma oranını % 99.7’ye yükselttiğini vurguluyor. Dolayısıyla tek doz aşının uygulandığı 1989 yılı öncesinde doğmuş kişilerin ve henüz 2. doz aşıyı olmamış 6 yaş altı çocukların, kızamık hastalığına yakalanma risklerinin oldukça yüksek olduğuna değiniyor.
Virüs vücuda girdikten 8-12 gün sonra belirtileri başlıyor
Genellikle ilkbahar ve sonbahar ayların­da görülen ve bulaşıcı olan kızamık hastalığı, virüs vücuda girdikten 8 -12 gün sonra yüksek ateş, burun akıntısı, gözlerde kızarma ve akma, yanak içinde toplu iğne başı büyüklüğünde beyaz döküntülerle başlıyor. Birkaç gün içinde yüzden başlayıp gövdeye yayılan kırmızı pembe cilt döküntüsünün geliştiğine dikkat çeken  Prof. Dr. Yonca Nuhoğlu, kızamık için özgün bir tedavinin olmadığını belirtirken, hastaların, 2-3 haftalık iyileşme sürecinde istirahat etmesini, iyi beslenmesini, diğer çocuklarla  ve risk altındaki erişkinlerle temasa etmemesini öneriyor.
Prof. Dr. Yonca Nuhoğlu; kızamık vakalarının daha sık görüldüğü şu günlerde henüz iki doz aşı olmamış 1989 öncesi doğan kişilerin ve 6 yaş altı çocukların kızamıklı bir hastayla temas etmesi durumunda en kısa zamanda (1 hafta içinde) aşı yaptırmalarını, iki kızamık aşısı arasında en az bir ay süre olması gerektiğini belirtiyor. Kızamık, kızamıkçık, kabakulak aşısı ile ilgili otizme neden olduğu yönündeki haberlerin de gerçeği yansıtmadığını vurguluyor.

INSTAGRAM

SOSYAL MEDYADA BİZ

58,698BeğenenlerBeğen
50,163TakipçilerTakip Et
879TakipçilerTakip Et
6,728TakipçilerTakip Et
1,569AboneAbone Ol

TAROT FALI