Ana SayfaSağlıkKanser Tedavisinde Çığır Açacak Teknoloji Sabancı Üniversitesi`den

Kanser Tedavisinde Çığır Açacak Teknoloji Sabancı Üniversitesi`den

Sabancı Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyeleri Doçent Dr. Ali Koşar ve Doçent Dr. Devrim Gözüaçık ile ekipleri kavitasyon yöntemiyle, yani püskürtülen sıvı içinde oluşturulan mikro boyuttaki su kabarcıklarının (kavitasyon baloncukları) aşındırma gücü ile kanserli hücreleri, tümörleri, prostat ve böbrek taşını parçalayan bir tıbbi cihaz geliştirdiler.

Sıvı püskürttüğü için, su tabancası benzetmesinden yola çıkılarak SUTAB (Sabancı University Tissue Ablation with Bubbles Medical Device) adının verildiği bu cihaz sayesinde kanser, tümörler, prostat ve böbrek taşı tedavisinde yeni bir çığır açılacak. Sağlıklı hücre ve dokulara zarar vermeyerek, kanserli hücre ve tümörleri hedef alan özelliği ile SUTAB hastalara ekonomik ve tamamen zararsız tedavi imkanı sağlayacak.

SUTAB nasıl bir teknoloji sunuyor?

Mikro kavitasyon yöntemi ile yani suyun basıncının düşürülerek meydana gelen baloncukların patladığında çıkardığı yüksek enerji kullanılarak kanserli hücreler hedef alınıyor ve yok ediliyor. Böylece sağlıklı hücreler hiçbir zarar görmeyerek sadece kanserli hücreler yok ediliyor. Aynı şekilde kabarcıkların aşındırma enerjisi istenilen hedefe yönlendirilerek tümörler, böbrek taşları ve prostat hedeflenerek yok ediliyor.

SUTAB Türkiye`de bu alanda üretilecek ilk cihaz olma özelliği ile sağlık alanında dünyada bir ilke imza atacak. SUTAB ile birlikte Türkiye`de ilk kez kanser, tümörler, prostat ve böbrek taşı tedavisi için üretilecek cihaz ile hastalara ucuz ve tamamen zararsız tedavi imkanı sağlanacak. Sabancı Üniversitesi araştırmacıları, SUTAB`ın temel prensibi olan hidrodinamik kavitasyonun tıbbi amaçlı kullanımının dünya patentini ellerinde tutuyorlar, bu da cihazın uluslar arası rekabet gücünü artırıyor. SUTAB`ın endoskopi  aletine entegre edilmesiyle Türkiye, kendi patentli teknolojisi ile geliştirdiği kanser tedavisi için geniş kullanım özellikli cihazına sahip olmuş olacak.

Projede robotik kontrollü endoskopik cihaz prototipi geliştirme aşamasında; Sabancı Üniversitesi`nden mühendisler Prof. Mustafa Ünel ve Prof. Asıf Sabanovic, Maltepe Üniversitesi`nden ürolog uzman doktor ve cerrah Prof. Sinan Ekici, Yeditepe Üniversitesi`nden patoloji uzmanı doktor Prof. Işın Doğan Ekici ve Yıldız Teknik Üniversitesi`nden mühendis Prof. Hüseyin Üvet ile kolabrasyon içerisinde çalışılıyor. Sabancı Üniversitesi`nden moleküler tıp uzmanları Dr. Özlem Oral ve Dr. Cenk Kığ da çalışmaya önemli katkılar sağlıyor.

Ali Koşar kimdir?

Doçent Dr Ali Koşar Sabancı Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Mekatronik Mühendisliği Programı öğretim üyesidir.Yeni jenerasyon mikro akışkan sistemler konusunda dünya çapında öncü araştırmacılardan biridir. 

Devrim Gözüaçık kimdir?

Sabancı Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Moleküler Biyoloji, Genetik ve Biyomühendislik Programı Öğretim Üyesi Doçent Dr Devrim Gözüaçık bir tıp doktoru olması yanında, moleküler hücre biyolojisi, genetik ve kanser biyolojisi uzmanıdır. Sabancı Üniversitesi’ndeki araştırma laboratuvarında, vücudun stres ve hastalıklara hücre düzeyinde verdiği en önemli yanıtlardan birisi olan "otofaji" konusunda çalışmalar yürütmekte ve bilim insanları yetiştirmektedir. Otofaji bozuklukları, kanser, Alzheimer, Parkinson, şeker hastalığı, kalp hastalıkları, inme ve enfeksiyon hastalıkları gibi birçok önemli sağlık sorununda görülmektedir. Devrim Gözüaçık’ın başında bulunduğu laboratuvar Türkiye’de otofaji konusuna aktif olarak yoğunlaşan ilk ve tek laboratuvardır. 

INSTAGRAM

SOSYAL MEDYADA BİZ

58,698BeğenenlerBeğen
50,163TakipçilerTakip Et
879TakipçilerTakip Et
6,728TakipçilerTakip Et
1,569AboneAbone Ol

TAROT FALI