Ana SayfaYaşamHayata Bakışınızı Değiştirecek 10 Felsefe Kitabı

Hayata Bakışınızı Değiştirecek 10 Felsefe Kitabı

1. “Devlet”, (M. Ö. 380) Platon
 Alfred North Whitehead, “Felsefe tarihi Platon’a düşülen dipnotlardan ibarettir”
diyor. Diyaloglarında hocası Sokrates’i konuşturan Platon’un meşhur kitabı “Devlet” yüzlerce yıldır siyaset ve devlet felsefesi üzerine kafa yoranların, “ideal devlet, toplum nasıl olmalı?”, diye soranların tekrar tekrar okuduğu bir kitap. “Devlet” okunmadan siyaset üzerine söylenen her şey eksik kalacaktır…

2. “Nikomakhos’a Etik”, (M.Ö. 350) Aristoteles
 Felsefe tarihinin en verimli filozoflarının başında gelen, yüzlerce yıl felsefî paradigmaları belirlemiş olan Aristoteles’in oğlu Nikomakhos’a adadığı etik kitabıdır.

3. “Prens”, (1532) Niccolò Machiavelli
 Bugün Makyavelist sözcüğünü duyduğumuzda akla siyasî iktidar ve menfaat uğruna her şeyi yapabilecek, hiçbir etik değeri olmayan şeytanî bir tip gelmektedir. İşte bu sözcük İtalyan siyaset felsefecisi Niccolo Machiavelli’nin adından gelmektedir. 

Machiavelli, başka kitaplar da yazmış olsa da kötü şöhretini esas olarak “Prens” isimli kitabından kazanmıştır. Machiavelli, bu kitabında iktidar sahiplerine çeşitli öneriler getirmektedir. Ancak çoğunlukla kötücül diyebileceğimiz bu öneriler, aslında Machiavelli’nin ideal yönetim tasarımında yoktur. 

O “Prens”de olması gerekeni değil, olanı anlatmıştır. Machiavelli bu eseriyle kimilerince siyaset biliminin kurucusu kabul edilmiştir ve denilebilir ki Marx’tan sonra dünya siyasetini en çok etkileyen isim olmuştur.

4. “Meditasyonlar”, (1641) Rene Descartes
 Tam ismi “Tanrı’nın Varlığının ve Ruhun Ölümsüzlüğünün Açımlandığı İlk Felsefe Üzerine Düşünceler” olan “Meditasyonlar”da Descartes “ilk felsefe” olarak  Tanrı’nın varlığı başta olmak üzere en geniş hatlarıyla metafiziği konu edinir.

Descartes’ın “cogito ergo sum” (düşünüyorum o hâlde varım) önermesini temellendirdiği yapıtıdır.

5. “Leviathan”, (1651) Thomas Hobbes
“Leviathan” Thomas Hobbes tarafından yazılmış siyaset, devlet ve hukuk felsefesinin temel metinlerindendir. Leviathan kavramı bu eserde mutlak güç ve yetkilere sahip egemen devleti ifade etmek için kullanılır. Kitap, toplum sözleşmesi teorisinin en eski örneklerinden biri olarak değerlendirilir.

6. “Etika”, (1677) Baruch Spinoza
Etika, Ethica veya Törebilim gibi isimlerle Türkçeye çevrilmiş olan Baruch Spinoza’nın ünlü eseridir. 
Latince yazılmış olan kitap, Spinoza vefat ettikten sonra basılmıştır ve onun en ünlü eseri olmuştur. 
Spinoza yaşadığı sırada birçok baskıyaa ve dışlanmalara maruz kalmış, “Etika” henüz yayımlanmadan belirli çevrelerde okunup, tartışmalara vesile olduğundan dolayı, bizatihi kendisi tarafından yayımlatılmak istenmemiştir. Bugün yazarın başyapıtı olarak da anılır.

7. “İnsan Anlığı Üzerine Bir Deneme”, (1690) John Locke
“İnsan Anlığı Üzerine Bir Deneme” yüzyıllar boyunca Batı felsefesinin başyapıtlarından biri olma niteliğini korumuştur. 
Locke yapıtında bilgilerin kaynağının deneyde ve duyumlarda olduğunu, ruhun da bunlara dayanarak düşünceyi geliştirdiğini ileri sürmektedir.

8. “İnsan Bilgisinin İlkeleri Üzerine”, (1710) George Berkeley
“İnsan Bilgisinin İlkeleri Üzerine” dünyada yalnızca ruhların ve bu ruhların idelerinin varolduğunu, buna karşılık maddenin varolmadığını öne süren İngiliz düşünür George Berkeley’nin en önemli yapıtıdır.

9. “İnsanın Anlama Yetisi Üzerine Bir Soruşturma”, (1748) David Hume
“İnsanın Anlama Yetisi Üzerine Bir Soruşturma” isimli eserinde David Hume’un insan aklının sınırları konusunda düşündürücü kavramları ve sorunları irdeler. Modern felsefenin en etkili nedensellik kuramlarından birini ortaya koyar.

10. “Toplum Sözleşmesi”, (1762) Jean-Jacques Rousseau
Ünlü Fransız Aydınlanma filozofu Jean-Jacques Rousseau tarafından yazılan “Toplum Sözleşmesi”nde siyasî bir sistemin kurulabilmesi için en iyi yöntemin toplumsal sözleşme olduğu açıklanmaktadır.
 

INSTAGRAM

SOSYAL MEDYADA BİZ

58,698BeğenenlerBeğen
50,163TakipçilerTakip Et
879TakipçilerTakip Et
6,728TakipçilerTakip Et
1,569AboneAbone Ol

TAROT FALI