Ana SayfaYaşamHayal ve Hakikat Sergisi

Hayal ve Hakikat Sergisi

İstanbul Modern, 16 Eylül 2011 – 22 Ocak 2012 tarihleri arasında düzenlenecek Hayal ve Hakikat – Türkiye’den Modern ve Çağdaş Kadın Sanatçılar sergisi ile Türkiye`nin toplumsal ve kültürel dönüşümünü kadın sanatçıların üretimleri üzerinden gündeme getirmeyi amaçlıyor. Modern ve çağdaş sanatta kadın sanatçıların öncü ve eleştirel pozisyonlarını merkez alan sergi, Türkiye’nin sosyokültürel tarihine yeni ve alternatif bir bakış sunuyor. 

Küratörler Fatmagül Berktay, Levent Çalıkoğlu, Zeynep İnankur ve Burcu Pelvanoğlu’nun oluşturduğu seçki,  kadın sanatçıların 1900’lü yılların başından bugüne uzanan üretim sürecini kapsayarak, resimden videoya çeşitli sanat disiplinlerine yer veriyor.

Sergi, hayat hikayeleri ve üretimleri hakkında fazla bir bilgiye sahip olmadığımız ve artık adları unutulmaya yüz tutmuş öncü kadın sanatçıları, yeniden keşfedilen modernleri ve neredeyse son kırk yıldır çağdaş sanat ortamını düşünsel tavır ve pratik eylemleriyle yönlendiren 74 sanatçıyı birbirine bağlıyor.

Sergi, adını ilk Türk kadın romancı Fatma Aliye’nin Ahmet Mithat ile birlikte kaleme aldığı 1891 tarihli Hayal ve Hakikat romanından alıyor. Bir aşk romanı olarak dönemin pek çok simgesel özelliğini bünyesinde barındıran iki bölümlü kitabın hayal olarak adlandırılan kısmını Fatma Aliye, hakikate vurgu yapan kısmını Ahmet Mithat yazar. Romanın kapağında Fatma Aliye sadece cinsiyetini belirten “Bir Kadın” mahlasıyla yer alır. Buna karşılık hakikatin sahibi ise erkektir.

SERGİ ETKİNLİKLERİ

Hayal ve Hakikat sergisi süresince, çeşitli ana başlıkları içeren panel, sempozyum ve atölye gibi etkinlikler gerçekleşecek.  Serginin küratörleri, sanatçıları ve sanat eleştirmenlerinin katılacakları söyleşilerin yanı sıra görsel sanatlar, müzik, edebiyat, sinema, tiyatro, karikatür, tasarım, mimari ve kent kültürü başlıklı buluşmalarda yazarlar, sanatçılar ve eleştirmenler izleyicilerle bir araya gelecek.  

·       Kadın izleyiciler için, sanatçılarla bir araya gelebilecekleri “Biz Bize Buluşmalar” başlıklı ücretsiz atölye çalışmaları uygulanacak.  Ayda bir kez Perşembe günleri düzenlenecek atölyeler, katılımcılara Hayal ve Hakikat sergisinde eserleri bulunan bazı sanatçılarla tanışma, onlarla yaratım süreçleri hakkındaki kısa söyleşiler yapma ve sanatçılarla birlikte sanat çalışmaları oluşturma olanağı tanıyor. Sanatçı Arzu Başaran, Güneş Terkol, Gül Ilgaz ve sanatçı oluşumu AtılKunst (Gözde İlkin, Gülçin Aksoy, Yasemin Nur Toksoy) “Biz Bize Buluşmalar” için kendi tasarladıkları atölye programlarında kadın izleyicilerle birlikte sanat yapıyor.     

·       İstanbul Modern Sinema’da oyuncu Derya Alabora Türk sinemasında dönemeç niteliği taşıyan kadın yönetmen, oyuncu ve sinema karakterlerinin yer aldığı “Hayal ve Hakikat” başlıklı bir seçki hazırladı. Film programına paralel olarak söyleşiler de gerçekleştirilecek.

INSTAGRAM

SOSYAL MEDYADA BİZ

58,698BeğenenlerBeğen
50,163TakipçilerTakip Et
879TakipçilerTakip Et
6,728TakipçilerTakip Et
1,569AboneAbone Ol

TAROT FALI