Ana SayfaModaGüçlü, seksi, isyankar

Güçlü, seksi, isyankar

‘Güçlü kadın silueti’ sezona damgasını vuracak, bizden söylemesi! Şimdi kadın hiç olmadığı kadar cesur ve seksi-  tavrını açıkça ortaya koyuyor.

 Chaka Khan’ın 1978 hit şarkısı ‘I’m Every Woman’ı mırıldanırken buluveriyorum kendimi. Hani 90’larda Whitney Houston’un cover’ını yaptığı parça. ‘It’s all in me…’ diye devam ediyor. ‘Her şeyi yapabilecek güce sahibim’ anlamında. Neden takıldığım belli; yeni sezon trendlerine dair ipuçlarının peşine düştüğüm şu günlerde en sık karşılaştığım ayağı yere sağlam basan, ciddi ancak seksiliğini de elden bırakmayan güçlü kadın imajı oldu. Gücünü yenilikçi ruhundan ve cesaretinden alıyor. Bu kadın siyaha çok güveniyor, asaletine sığındığı belli. Ama renkten de korkmuyor,  çekimser bir yanı yok gibi. Kesimler vücudu ortaya koyuyor, beller iyice inceldi. Omuzlar belirgin, siluet uzun ve heybetli. ‘İsyan’ faktörü ise detaylarda kendini gösteriyor… Vücudu ıskalayan kesimler ve androjen giyimse tercihi, aksesuarları da haliyle epey dişli- zımbalı, fermuarlı, kabaralı deri çantalar elinden düşmeyecek gibi görünüyor. Yapılı maskülen ceketlerde göğüs kısmı es geçiliyor, ceketlerin önü dekolteli ama kolye yok! İhtiyaç mı vardı ki? Mesela Costume National. Çizgili blazer ceket, elbise niyetine giyilmiş. Düğmeler gizli, kesim marifeti uzaktan bile belli oluyor. Dizlerden yukarı tırmanan dişi çizmeler aslında sezonun androjen modasını özetliyor; her şey bol, vücudu sarmadan sıyırıyor. Bir de işin öbür ucu var: Androjene karşı ‘femme fatale’… Bu savaşı bacakları eldiven gibi kavrayan ‘cat woman’ kedi kadın çizmeleri, kalem etekler ve romantik bluzlarla veriyor. En iddialı örnek Colette Dinnigan’da- muhteşem dantel işçiliği ve kendini gösteren vatkaları görmediniz mi? Bu sezon cesur kadınlar olacağımızı baştan söylemiştik! 

Bir trendin ne kadar baskın olacağını anlamak için en iyi yol, çizgisinden öyle kolay kolay çıkmayan geleneksel yapılı markalara bakmaktır. Calvin Klein yine kendi gibi aslında, nitekim kesimleri kusursuz ve iddialı. Bele kadar inen düşük yakalar gözümüzden kaçmadı.  Ancak markanın geçmişe göre daha cesur atılımları var. Belki bir tür yenilenme şekli bu. Piyasanın sesini dinlemek gibi… Bu konuda kesin bir yargıya varmak için artık önümüzdeki sezonlara bakacağız. Marka bu sefer metalik renklere kapılmış, daha şaşaalı. Yani Calvin Klein kadını bile ‘ben buradayım’ diyor… Bir de trend belirleyici markalar var, onlara da bakmalı. Balenciaga iyi bir örnek çünkü ders niteliğinde parçalarıyla öne çıkıyor. Ve aslında o da gelenekselci; en azından kendi dışa vurumcu tarzını korumak adına- ama kesinlikle yalın veya ‘clean-cut’ değil.  Koleksiyonda birbirinden farklı lüks dokular bir arada kullanılmış. Kadife görünümlü yumuşacık tüylü kumaşın, beldeki saten kuşakla görsel anlamda kademe atladığını söyleyebiliriz. Aynı saten, kalın şerit halinde ceketi bordürlüyor. Omuzlar belirgin ama geçen yılın sivri çıkıntılarının yerine daha yumuşak ve yuvarlaklaşmışlar. Yoksa Gianfranco Ferre yeni Balenciaga mı? Balmain-vari keskin hatları Ferre’de de mi göreceğiz? 

Lanvin bir diğer duayen; kesim söz konusu olduğunda her sezon mutlaka yer verdiğimiz bir marka. Özellikle elbiseleri ‘raconu’ belirliyor diyelim. Şimdi kesimle beraber aksesuarın bir görünümü desteklemek ve bir tarzı bütünlemek adına ne kadar önemli olduğuna tanık oluyoruz. Kısa veya uzun, deri eldivenler güçlü kariyer kadınının en önemli kozları arasında. O isyankar ruh kendini bir şekilde gösterecek nasıl olsa. İnce kemer ve kafaya takılan, saçları geri itip alnı ortaya çıkartan saten veya kadife bantlar ve tüyler, güvenli tercihler peşinde olan, aksesuar söz konusu olduğunda çekimser davranan kadınları zorlayacak gibi. Ama denemeye değer. Çünkü sonuç çok etkileyici oluyor. Art Deco havası taşıyan dore aksesuarlar da ‘baştan çıkartıcı kadın’ imajını destekliyor ancak sessiz ve derinden vuruyor, saldırgan bir tavrı yok. Aksine asalet dolu bir yaklaşımı var. Oscar de la Renta’daki gibi. Buğulu, dağınık bir makyaj ve haddinden kabarık saçlar…  Sofistike ‘Parizyen’ şıklığına mutlak suretle eşlik eden kusursuz makyaj anlayışının gerekliliği konusunda hem fikir olsak da, ‘yüksek irtifa’ saç modelini pek anlayamadık. Aynısı Jean Paul Gaultier’de de var. Peki, o maskenin ardında ne gizli? ‘Kedi gözler’; gözlerin yanından kalemle yukarı çekilen siyah kuyruklar ve kıpkırmızı dudaklar…  Güçlü kadın, bir bütün olarak büyülüyor. Modern bir makyaj görünümü için parmak uçlarıyla dudaklara yedirilen mat kırmızı ruj, flörtöz bir gülümsemeyi, cilveli bir tebessümü bile baştan çıkartıcı bir silah haline getiriyor…    

Uzun, ince siluetler- ama asla çıt kırıldım değil, aksine güçlü ve biraz mesafeli. Max Mara’da boynu fular gibi saran kesim detayı bu sağlam yapıyı ele veriyor. Düğmeleri ustaca gizlenen gömlekler kalem etek veya yüksek belli ve kenarı şeritli smokin pantolonla kombinleniyor.  Parlak ve mat dokuları, erkeksi kesimlerle ultra-feminen detayları yan yana getiriyoruz. Korselere yine ve yeniden rağbet ediyor, (Colette Dinnigan’ın ‘halka açık’ vatkaları gibi Wang de korseyi gömleğin üzerine geçirmiş!), kocaman absürt fiyonklar ve kurdelelerden de kaçmıyoruz. Enteresan bir şekilde, en giyilebilir kombinler arasında çoğu zaman sözünü ettiğimiz abartılı nüanslara rastlıyoruz. Çünkü fırfırlı saten bluzlar, dantelli romantik gömlekler gardıropların temel taşları dar kalıp etekler ve siyah pantolonlarla birlikte kullanılıyor. Trendi uygulamanın en kolay yolu bu. Ve bu sezon tek bir ‘statement’ parçası alacak olanlar için izlenmesi gereken yol. Stella McCartney’nin pantolon-bluz ve clutch kombini bu alanda favorim. Çünkü podyumdan inip sokaklara adım basacak kadar kolay adapte edilebilir bir görünüm var. Yves Saint Laurent ise övgülerimizi sonuna kadar hak ediyor. Stefano Pilati yeni YSL koleksiyonunu hazırlarken günümüz koşullarını yansıtmak istediğini, içinde bulunduğu ruh halini özetler nitelikte bir koleksiyon çıkardığını söylemiş… Siyah deri motosiklet ceketleri, fermuarlı body’ler, yanardöner ışıltılı opak çoraplar ve hacimli dramatik bluzlar günümüz koşullarını ifade ediyorsa eğer, kadının güçlü duruşu konusunda yanılmadığımızı söyleyebiliriz.   

Siyahla eş değerde şık ve klasik bir görünümü olan taba rengi ve kahverenginin tonları da güçlü kadının sık sık başvuracağı renkler arasında. Kahvenin tonları ve griler içinde, ton-sur-ton klasik kesimli kıyafetler giymiş bakımlı bir kadın daima şık ve sofistike görünür.

Önceki İçerik
Sonraki İçerik

INSTAGRAM

SOSYAL MEDYADA BİZ

58,698BeğenenlerBeğen
50,163TakipçilerTakip Et
879TakipçilerTakip Et
6,728TakipçilerTakip Et
1,569AboneAbone Ol

TAROT FALI