Ana SayfaYaşamJohn Berger’dan Geriye Kalanlar

John Berger’dan Geriye Kalanlar

Çağın en etkili yazarlarından biri olan John Berger, 90 yaşında hayata veda etti. ‘Görme Biçimleri’ başta olmak üzere pek çok kitabıyla edebiyat dünyasında önemli bir yer edinen İngiliz yazar ve eleştirmenden geriye yazdıkları ve hafızalara kazınan sözleri kaldı.

Şair ve yazar Cevat Çapan’ın, yıllar önce Türkiye ziyaretinde kendisine Sait Faik kitabı verildikten sonra, “Sabaha kadar Sait Faik okudum” dediği John Berger'dan bazı çarpıcı sözler…

“Geçmiş, mahkumu olmadığımız tek şeydir. Geçmişle dilediğimizi yapabiliriz. Yapamadığımız ise sonuçlarını değiştirmektir.”

 

 “Erkekler kadınlara bakar. Kadınlar seyredilişlerini seyreder.”

“Dinlediğim için bir hikaye anlatıcısıyım.”
 
 

“Her şehrin bir cinsiyeti ve demografisiyle ilgili olmayan bir yaşı vardır. Roma kadındır. Odessa da öyle. Londra bir ergendir, yaramaz çocuktur ve bu, Dickens zamanından bu yana değişmedi. Paris’in kendinden büyük bir kadına aşık olan yirmilerinde bir erkek olduğuna inanıyorum.”
 
 

“Gördüklerimizle bildiklerimiz arasındaki ilişki asla çözülmez. Her akşam güneşin batışını görürürüz. Dünyanın ondan uzaklaştığını biliriz. Oysa bilgi, açıklama, asla gördüğümüze uymaz.”
 
 

“Umut bir güvence biçimi değildir; bir enerji şeklidir ve çok karanlık koşullardaki enerjinin en güçlüsüdür.”
 
 

“Bütün reklamlar huzursuzluk duygusunu işler. Her şey paraya dayanır; parayı ele geçirmek huzursuzluğu yenmek demektir.”
 
 

“Arzulanan şey belki de bu hayattaki en yakınınızın ölümsüz olabileceği hissine kapılmaktır.”
 
 

“Her ne durumda olursa olsun, iki farklı insanın ortak noktası onları birbirinden ayıran, farklı kılan olgulardan çok daha büyük olacaktır. Ne var ki birçok sebep ve koşul, insanların bu gerçeği görmesini engelliyor.”
 
 

“Dünya, ancak onu dönüştürme umudu var olduğu ama bu umudu gerçekleştirme olanağı bulunmadığı zaman katlanılmaz bir hale gelir.”
 
 

“Fotoğrafı garip bir icat haline getiren şey, öngörülemez sonuçlarla birlikte, birincil hammaddelerinin ışık ve zaman olmasıdır.”
 
 

“Düşünmenin sadece açıklık getirmeye yaradığını kabul etmedim hiçbir zaman; bir boşluğu da doldurur.”
 
 

“Önceleri emperyalizm ucuz ham madde, emek sömürüsü ve denetlenebilir bir dünya pazarı istiyordu. Bugünse hiçbir değeri olmayan bir insanlık istiyor.”

INSTAGRAM

SOSYAL MEDYADA BİZ

58,698BeğenenlerBeğen
50,163TakipçilerTakip Et
879TakipçilerTakip Et
6,728TakipçilerTakip Et
1,569AboneAbone Ol

TAROT FALI