Ana SayfaTeknolojiiPhone Hafızanızı Nasıl Temizlersiniz?

iPhone Hafızanızı Nasıl Temizlersiniz?

Akıllı telefonlar her ne kadar 16, 32, 64 GB gibi dahili hafıza seçenekleri sunsa da, ön yüklü uygulamalar ve telefonun yazılımı o hafızanın bir kısmını kaplıyor. Örneğin 16 GB’lık bir iPhone’unuz varsa, ki 16 GB’lık iPhone’un herhangi bir şekilde yeterli hafıza sunması zaten imkansız, yaklaşık 12 GB’lık kullanılabilir alan sunuyor. Apple cihazların özelliklerini artırdıkça, mevcut hafızayı idare etmekse zorlaşıyor. Öyle ki iPhone 7’de standart/ana model olan 32 GB, hatta 64 GB bile yetmez olabiliyor. Zira Live Photos’dan video çekimlerine kadar cihazın sadece etkileyici kamerası bile bir hayli yere ihtiyaç duyuyor. Peki iPhone’un hafızasında nasıl yer açılır?

Fotoğraf ayarlarını düzenleyin

Bir diğer iyileştirme ise yazının başında da bahsettiğimiz fotoğraflar için geliyor. Eğer iPhone’la bol bol fotoğraf ve video çekiyorsanız hafıza sizin için büyük bir sorun oluşturuyor olabilir. Bunun için ilk olarak Live Photos özelliğini daha az kullanarak başlayabilirsiniz. Sadece Live Photo çekmek istediğinizde açarsanız, hafızanızda daha az yer kaplayacaktır. Otomatik HDR da aynı şekilde. Özellikle HDR kullanmak istediğiniz anlarda açmanız, hafızayı doldurmanıza engel olacaktır. Video çekim kalitesi ise tamamen tercihinize kalmış. Ancak “Ben fotoğraf kalitesinden ödün veremem” diyorsanız sizin için de bir çözümümüz var.

Yer kaplayan uygulamaları silin

Yapmanız gereken ilk temel şey telefon hafızasını en çok kaplayan uygulama ya da dosyaları belirlemek. Bunu Ayarlar > Genel > iPhone Saklama Alanı kısmından görüntülemeniz mümkün. Burada telefonun hafızasını en çok kullanan uygulamaları bir grafik halinde görebilir ya da liste kısmına bakarak hangi uygulama ne kadar alan kaplıyor görüntüleyebilirsiniz. “Hiç Kullanılmadı” yazan uygulamalar ise telefonunuzda alan açmak için ilk ipucunuz. Hiç kullanılmayan uygulamaları silerek işe başlayabilirsiniz. Bunun için listede uygulamanın üstüne tıklamanız yeterli.

Bulut servislerini kullanın

Apple’ın bulut servisi iCloud pek çok konuda en büyük yardımcınız olabilir. Ayarlar’a girerek en üstte yer alan “kimlik” kısmından iCloud ayarlarını görüntüleyebilirsiniz. iCloud’un sunduğu ücretsiz alan bir hayli kısıtlı, ancak aylık ödeme çözümleriyle kullanım alanını genişletmeniz mümkün. iCloud’a yedeklenmesini istediğiniz uygulamaları da tek tek seçebilirsiniz.

Tabii illa Apple’ın bulut servisine mahkum değilsiniz. Google Photo, Dropbox, OneDrive gibi seçenekleriniz de mevcut.

İşe yaramazlardan kurtulun

Telefonun hafızasının şişmesinin bir diğer sebebi de işe yaramaz onlarca veriyi telefonda unutmamız. Örneğin Spotify’da çevrim dışı dinlemek için indirdiğiniz ama bir daha asla dinlemediğiniz o liste telefonunuzda yer kaplıyor. Aynı şekilde silinmemiş yüzlerce eski mesaj da telefon hafızasını sömürebiliyor. Bu noktada küçük bir ipucu verelim. iPhone’daki eski mesajların tamamından kurtulmak için Ayarlar > Mesajlar > Mesajları Tut kısmından mesaj saklama süresini değiştirebilirsiniz.

Otomatik indirmeler de yine en büyük düşmanınız olabilir. Ayarlar’a girdiğinizde en üst kısımdaki hesabınızın olduğu alanda iTunes ve App Store seçeneğinden otomatik indirmeleri kapatabilirsiniz. Safari’nin “Tarihçe ve Web Sitesi Verilerini Sil” özelliği de çerezler ve geçmişi temizleyerek gereksiz dosyaları silmenin bir diğer yolu.

Bu çözümleri uygulamaya üşeniyorsanız ve kaybedecek bir şeyiniz de yoksa yapabileceğiniz en ideal eylem telefonu sıfırlamak. Ayarlar > Genel > Sıfırla’dan telefonu ilk günkü haline döndürebilirsiniz.

Önceki İçerik
Sonraki İçerik

INSTAGRAM

SOSYAL MEDYADA BİZ

58,698BeğenenlerBeğen
50,163TakipçilerTakip Et
879TakipçilerTakip Et
6,728TakipçilerTakip Et
1,569AboneAbone Ol

TAROT FALI