Ana Sayfaİlişkilerİlişkide Yaş Farkı Bir Sorun Mu?

İlişkide Yaş Farkı Bir Sorun Mu?

İlişkide çiftler arasındaki büyük yaş farkları genelde “kaşların kalkmasına” yol açabiliyor. Peki partnerinizin sizden yaşça küçük veya büyük olması ya da başka bir deyişle aradaki yaş farkının yüksek rakamlarda olması bir sorun olabilir mi?

Yaş farkı konusu kültür farketmeksizin dünyanın her yerinde şüpheyle yaklaşılan bir durumlardan biri.

Yaşın bir önemi var mı? Ve büyük yaş boşlukları olan çiftler, yaş farkı yüksek olmayan çiftlere göre daha mı iyi bir ilişkiye sahip yoksa daha mı kötü?

Yapılan araştırmalara göre Batı ülkelerinde, tüm evli heteroseksüel çiftlerin yaklaşık % 8’i büyük bir yaş farkına (on yıl veya daha fazla) sahip olarak sınıflandırılıyor. Bunlar genellikle genç kadınlarla yaşça büyük olan erkekleri içeriyor. Yaş farkı bulunan çiftlerin yaklaşık %1’i ise genç bir erkek ile orta yaşlı bir kadını içeriyor.

Yine de bu eğilimlerin tümü fiziksel görünüm, benzerlik, kişilik ve ilgi alanları gibi pek çok değişkene sahip.

Halk arasında yüksek yaş farkının ilişki için kötü olacağı varsayılsa da; bazı çalışmalar yaş farkı olan çiftlerin; benzer yaştaki çiftlere göre daha fazla güven, bağlılık ve daha düşük kıskançlık oranlarına sahip olduğunu gösteriyor. Genç kadınların yaşça daha büyük erkeklerle ortak olduğu çiftlerin dörtte üçünden fazlası ise romantik ilişkilerinin daha tatmin edici olduğunu belirtiyor.

Yaş farkı olan çiftlerin ilişki sonuçlarını etkileyen bir faktör de sosyal hoşnutsuzluk algıları… Yani, yaş farkı çiftlerde insanlar ailelerinin, arkadaşlarının ve daha geniş bir topluluğun birlikteliklerini onaylamadığına inanırlarsa, ilişki bağlılıkları azalyoır ve ayrılma riski artıyor.

Oyundaki bir diğer faktör de her partnerin yaşadığı yaşam aralığıyla ilgili olabilir. Örneğin, 20 ve 30 yaşındaki bir çift arasındaki on yıllık fark; birinin 53, diğerinin 63 olduğu on yıllık bir boşluktan farklı zorluklar ve sorunlar getirebilir.

Aslında bu yine taraflara göre değişkenlik gösterebilecek bir durum olmakla birlikte; çiftlerin yaşam ihtiyaçları ve hedeflerinin uzlaşması; uzun süreli bir ilişki için gerekli.

Bir ilişkinin başarısı, ortakların ilişkileri hakkında benzer değerleri, inançları ve hedefleri ne ölçüde paylaştıklarına bağlıdır; kişisel hedeflere ulaşmada birbirini desteklemek, ilişkide bağlılık, güven, samimiyet ve sorunları yapıcı yollarla çözmek gibi. Bu faktörlerin yaşla aslında çok da ilgisi yok…

Yani gerçek şu ki, yaş farkı çiftler için toplumda zorlu gözükse de; tarafların ilişkileri üzerinde çalıştığı sürece yaş da dahil olmak üzere aşamayacakları hiçbir engel yok.

INSTAGRAM

SOSYAL MEDYADA BİZ

58,698BeğenenlerBeğen
50,163TakipçilerTakip Et
879TakipçilerTakip Et
6,728TakipçilerTakip Et
1,569AboneAbone Ol

TAROT FALI