Ana SayfaYaşamGlobal Wellness Day 9 Haziran'da

Global Wellness Day 9 Haziran’da

  • Global Wellnes Day’i yaratırken hangi amaçla yola çıktınız?

Global Wellness Day’in yaratılmasında etkili olan pek çok neden var aslında. 2004 yılında tiroid kanseri teşhisi konulması, ameliyatım ve sonraki iyileşme sürecinde yaşadıklarım, beni daha sağlıklı, sporla iç içe ve dingin bir yaşama yönlendirdi. Hayatımdaki değişimi ve pozitif etkileri gördükten sonra, bu yaşam şeklini yaymak ve daha çok insana ulaşmak amacıyla Global Wellness Day fikrini şekillendirdim. “Bu kıymetli gün neden Türkiye’den çıkmasın?” dedim ve 2012 yılında beni her gün biraz daha heyecanlandıran maceramız başladı. Global Wellness Day’in ilkini 2012 yılında Sapanca’da gerçekleştirdik.

Ve ne mutlu ki bugün, 7. yılına giren Global Wellness Day, 7 kıtada 110’dan fazla ülkede 4300’den fazla noktada kutlanan uluslararası bir gün haline geldi. Kanada, Amerika, Arjantin, Brezilya, Meksika, Hindistan, Tayland, Japonya, İtalya, Fransa, ve daha birçoğu bu ülkeler arasında.

Global Wellness Day 2015 yılında 200 milyon kişiye ulaşmışken, 2018 yılında 300 milyon kişinin hayatına dokunmasını hedefliyoruz. Tamamen gönüllülerimizin desteğiyle ve hiçbir maddi karşılık beklemeden yolumuza devam ediyoruz. Bu motivasyonumuzu ise aldığımız ödüllerle güçlendiriyoruz. Uluslararası Spa Derneği’nin (ISPA) düzenlediği yarışmada İnsanseverlik Kategorisi’nde aldığımız inovasyon ödülümüz ve “Global Wellness Day”in yaratıcısı olarak şahsıma verilen, 3.7 trilyon dolarlık ekonomik büyüklüğe ulaşan wellness- spa sektörünün en prestijli ödülü “Leading Woman in Wellness  / Wellness Sektörünün Öncü Kadını” gibi.

4. kez dünya çapında gerçekleşecek. GWD  kurucusu Belgin Aksoy Berkin, “Bir gün tüm yaşamınızı değiştirebilir” sloganıyla 86 Küresel İyi Yaşam Elçisi, 3 danışman ve 23 ana destekçiden oluşan bir uluslararası ağa ilham verdi ve bu yıl 110’dan fazla ülkede ve 4300’den fazla noktada ücretsiz iyi yaşam etkinlikleri düzenlenmesine ön ayak oldu. Belgin Aksoy Berkin’in başlangıç fikri, iyi yaşamın/wellness’in bir lüks değil, her bireyin doğuştan hakkı olduğuydu. GWD ailesi bu nedenle bu etkinliklerin hiçbir zaman ticari olmamasını ve ücretsiz ve halka açık kalmasını hedefliyor.

  • Bu kadar yararlı bir günü haftaya çevirmek sizce nasıl bir fikir?

Global Wellness Day iyi yaşam konusunda farkındalık yaratacak kavramları insanlara ücretsiz olarak sunup, kendilerini keşfetmelerini sağlamak amacıyla yaratıldı. Söz konusu kendinizi keşfetme süreci, bundan sonraki tüm hayatınız boyunca sizi iyi bir yaşama yönlendirecek. Global Wellness Day bir gün ile sınırla kalan bir proje değil, tüm hayata yayılan bir proje.

Global Wellnes Day nerelerde kutlanıyor?

Global Wellness Day bugün itibariyle 110 ülkede kutlanıyor. Bu ülkeler; Avustralya, Aruba, Arjantin, Barbados, Bahamalar, Bermuda, Belçika, Belarus, Bulgaristan, Bhutan, Botswana,  Brezilya, Kamboçya, Karayipler, Kamerun, Kanada, Çin, Fil Dişi Sahili, Kolombiya, Kosta Rika, Hırvatistan, Kıbrıs, Danimarka, Dominik Cumhuriyeti, Mısır, Etiopya, Fiji, Finlandiya, Fransa, Fransız Polinezyası, Almanya, Guatemala, Yunanistan, Hawaii, Hong Kong, Macaristan, İzlanda, Hindistan, Endonezya, İrlanda, İtalya, İsrail, Jamaika, Japonya, Ürdün, Kazakistan, Kuveyt, Letonya, Litvanya, Beyrut, Madagaskar, Makau, Maleyza, Maldivler, Mauritius, Meksika, Moldova, Monako, Fas, Myanmar, Hollanda, Yeni Zelanda, Kuzey Mariana Adaları, Norveç, Kuzey İrlanda, Oman, Filipinler, Polonya, Portekiz, Porto Riko, Katar, Panama, Palau, Romanya, Rusya, Suudi Arabistan, Sırbistan, Şeyseller, Şili, Singapur, Slovenya, Güney Afrika, Güney Kore, İspanya, Sri Lanka, İsveç, İsviçre, Tayvan, Tayland, Tunus, Türkiye, Turks ve Caicos Adaları, Ukrayna, Birleşik Arap Emirlikleri, İngiltere, Amerika Birleşik Devletleri, Venezüela, Vietnam, Zimbabwe, Uruguay, Malawi, Paraguay, Nepal, Kenya, Karadağ, Azerbaycan, Makedonya, Yeni Kaledonya, Nijerya.

  • Global Wellnes Day’de şimdiye kadar nasıl etkinlikler yapıldı ve bundan sonra bu konuda yapılmasını istediğiniz hedefleriniz neler?

Global Wellness Day’in kurucu ülkesi olarak en önemli hedeflerimizin başında, iyi yaşam konusundaki farkındalığı, Türkiye’de ve tüm diğer GWD ülkelerinde yaymak ve iyi yaşamın sosyo-ekonomik farkları gözetmeksizin tüm insanların doğuştan hakkı olduğuna dikkat çekmek geliyor.

Tabii ki Global Wellness Day sadece fiziksel ve spiritüel iyi yaşam aktiviteleri gerçekleştirmiyor. Biz aynı zamanda tüm dünyada sosyal sorumluluk faaliyetlerini yaymak için de bazı çalışmalar yapıyoruz. Örneğin, Tayland Myanmar sınırında  “No man’s Land” adı verilen bölgede yaşayan vatansız (stateless) insanların yaşadıkları fakirlik, işsizlik ve vatandaş olmayan çocukların eğitim alamamaları gibi sorunlar karşısında bir nebze de olsa yardımcı olmak için ve onları mutlu edebilmek için gıda ve sağlık yardımı çalışmalarında yer aldık. Bunun yanında; Hollanda, Fransa, Tunus gibi ülkeler başta olmak üzere birçok GWD ülkesinde yapılan kutlamalarda özellikle bakım evinde yaşayan yaşlı insanlara ve çocuklara yönelik birçok iyi yaşam aktivitesi düzenledik. Brezilya’daki GWD kutlamaları hastanelere kadar yayıldı.

Başta Japonya, İngiltere ve Hollanda olmak üzere dünyanın birçok ülkesinde, üniversite öğrencileri projeyi sahiplendiler. Örneğin; 9 Haziran’da İngiltere’nin Derby üniversitesinin öğrencileri de yaşadıkları şehrin sağlığına önem verdiklerini göstermek için, GWD 7 Adımlık Manifesto adımlarını baz alan bir kutlama etkinliği programı hazırladı:1.Bir saat yürüyüş yapın./ 2.Daha fazla su için. / 3.Plastik şişe kullanmayın.4.Doğal gıdalarla beslenin. / 5.İyilik yapın./ 6.Sevdiklerinizle aile yemeği yiyin. / 7.Saat 22:00’de uyuyun.

Global Wellness Day olarak, 2018-2019 yıllarında tüm dünyaya  yayılmasını planladığmız bir proje daha gerçekleştiriyoruz. Projemizin adı: GWD Kids Project. Proje dünya ölçeğinde depresyonu, obezite oranını ve suç oranını azaltmayı hedefleyen bir proje.

Projeden kısaca bahsetmem gerekirse; 2018-2019 eğitim yılında, hayata geçirilecek ‘GWD Kids Projesi’ ile tüm dünyada anaokullarında her sabah beş dakika, ilkokullarda haftada bir saat wellness dersi verilmesi için dünyanın önde gelen üniversiteleri, klinikleri ve eğitimcileri ile işbirliği içinde bir müfredat programı oluşturuyoruz. Proje kendini sevme, nefes ve farkındalık (sağlıklı beslenme ve doğa yürüyüşü) konularına odaklanacak. Kendini sevmeyi öğrenen çocuklar, kendilerine olan güvenlerini geliştirecek, sinirli olmak ya da başkasını suçlamak gibi olumsuz davranışlardan uzaklaşarak daha huzurlu hissedecekler ve böylece hem kendilerini hem de etrafındaki kişileri kabul etmeyi öğrenecekler. Nefes egzersizleri öğrenen çocukların daha sağlıklı olmalarını ve stres yönetimi konusunda başarılı olmalarını hedefliyoruz. Farkındalık kapsamında ise; ruhsal ve fiziksel refahlarını geliştirmek adına sağlıklı beslenme hakkında bilgi edinecek ve doğa yürüyüşleri yapacaklar.

GWD’nin Tayland Elçisi Andrew Jacka projeyi Tayland Eğitim Bakanlığına sunmasıyla birlikte Tayland, projeyi okullarda uygulayacak pilot ülkemiz olacak.

Söz konusu projeye ithafen bu seneki kutlamaların ana teması; ‘Çocukların Wellness’ı.’ Ve dünyanın her yerinde yapılacak kutlamalara mutlaka çocuklara yönelik bazı iyi yaşam aktivitelerini de dahil ediyoruz.

GWD olarak, Brezilya’da 2018 yılı içerisinde okullar için bir kutlama programı oluşturacağız ve bu çerçevede dans dersleri, çevre yönetimi ve sürdürülebilir tarım kursları vereceğiz. Öğrenciler ve öğretmenlerle birlikte pet şişe toplayacak ve meditasyon yapacağız. GWD kapsamında ayrıca okul kantinlerinin gıda seçeneklerine (çerezler ve yemekler) odaklanacağız ve  tüm Mind Alive odaklı (çocuklar için meditasyon) sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği yapacağız.

GWD bünyesinde, Singapur’da etkinlik günü ‘Horse City’ adıyla bilinen iyi yaşam köyünde, çocuklar için bir dizi iyi yaşam/sağlıklı yaşam etkinliği gerçekleştireceğiz. Bunlardan bazıları arasında; bir okul öncesi , iki bebek ve çocuk yüzme dersi merkezi, çocuklara golf eğitimi, çocuklara binicilik dersleri, çocuk sanat merkezi, çocuk dövüş sanatları merkezi ve ayrıca yoga spa, dağ bisikleti, dans faaliyetleri ve çocuklar için de özel programlar düzenleyen bir fitness merkezi olacak.

GWD  İngiltere’de Norfolk, Devon ve Cornwall şehirlerinde çocuklarında dahil olduğu açık hava egzersizleri (pilates vb) derslerine ev sahipliği yaparak Norfolk’ta çocuklar ve aileleriyle birlikte bir sağlıklı öğle yemeği etkinliği gerçekleştireceğiz.

Global Wellness Day olarak en önemli hedeflerimizden biri de bu özel günün Birleşmiş Milletler Resmi Takvimi’ne alınması. Bu hedef kapsamında gerekli çalışmalar için haftaya yine New York’a gidiyorum. Bana şans dileyin.

INSTAGRAM

SOSYAL MEDYADA BİZ

58,698BeğenenlerBeğen
50,163TakipçilerTakip Et
879TakipçilerTakip Et
6,728TakipçilerTakip Et
1,569AboneAbone Ol

TAROT FALI