Ana SayfaSağlıkAşırı Yemenin 7 Sebebi

Aşırı Yemenin 7 Sebebi

Açlık, vücudunuzun yemeye ihtiyaç duyduğunu gösteren doğal bir güdüdür. Acıktığınız zaman mideniz ağrıyabilir, öfkeli hissedebilir ve işinize odaklanmayabilirsiniz. Tabii ki de bu durumu ortadan kaldırmak için karnınızı doyurmanız gerekir. Ama bazı durumlar var ki, aç olmadığınız halde ciddi bir yeme isteği duyarsınız. Midenizde yer olmadığını bilir ama yine de kendinize engel olamazsınız. İşte bu duruma sebep olan yedi durumu yazdık.

Protein, açlık hissini uyaran hormon seviyelerini azaltır. İştah kontrolünüzü sağlamak için yeterli miktarda protein tüketmeniz gerekir. Protein süt, yumurta, baklagiller, yoğurt ve fındık gibi gıdalarda bulunur. Sabah kahvaltılarınızı kontrole alın ve her sabah bir yumurta tüketmeye çalışın. Proteini dengelemek iştah probleminizi ortadan kaldırabilir.

Yeterli uyku almak sağlığınız için oldukça önemlidir. Çünkü uykusuzluk gibi bir problem stres, yeme bozukluğu ve halsizlik gibi sorunları doğurabiliyor. Beyninizin ve bağışıklık sisteminizin düzgün bir biçimde çalışabilmesi için de oldukça önemlidir.

Uykunuzu tam almanız, açlık uyarıcı olan ghrelin hormonunun düzenlenmesine yardımcı olur. Uykusuz kaldığınız günler bu hormon seviyesinin yükselmesine neden olur ve bu da daha fazla yemenize. Uyku düzeninize dikkat edin ve en az 6-7 saat uyumaya çalışın. Böylelikle iştah probleminiz ortadan kalkabilir.

Bu işlenmiş karbonhidratlar liflerden, vitaminlerden ve minerallerden tamamen arındırılmıştır. Bu da demek oluyor ki vücudunuz gerekli şeyleri tam olarak alamıyor.

Makarna ve beyaz ekmeklerde bulunan beyaz un, rafine karbonhidratlar arasındadır ve bunlar da günlük hayatta en çok tüketilen gıdalardır. İşlenmiş şekerlerle yapılan soda, şeker ve unlu mamuller de bu karbonhidratlar içerisinde yer alıyor. Rafine edilmiş karbonhidratlarda lif bulunmadığından, vücut bunları çabucak sindiriyor. Bu da açlık hissine yol açıyor.

Rafine karbonhidratları hayatınızdan çıkarın demeyeceğiz, çünkü bunun zor olduğunu biliyoruz. Ama azaltmanızı önerebiliriz. Bu karbonhidratlar yerine sebze, meyve, baklagiller ve tam tahıllı yiyecekler tüketmeye çalışın. Bu sayede hem açlık kontrolünü sağlayabilir hem de kilo alımına engel olabilirsiniz.  

Su tüketiminin sağlık üzerindeki etkilerini biliyorsunuzdur; yeterli miktarda su tüketmek beyin ve kalp sağlığını etkiliyor. Ayrıca cildinizi ve sindirim sisteminizi sağlıklı tutuyor.

Yemek öncesinde su içmeniz, iştahınızın azalmasına yardımcı olabilir. Eğer yeterli miktarda su tüketmiyorsanız, kendinizi sık sık aç hissedebilirsiniz. Açlık hissinizin susuzluktan kaynaklanıp kaynaklanmadığını anlamak için, açlık hissettiğiniz an iki bardak su içmeyi deneyin. Çünkü susuzluk hissi bazen açlık hissiyle karıştırılabiliyor.

Öğünlerinizde lifli gıdalara yer vermiyorsanız, sık sık aç hissedebilirsiniz. Lifli gıdalar tüketmek, açlık hissini kontrol altına alır ve tok hissetmenizi sağlar. Yulaf ezmesi, keten tohumu, tatlı patates ve portakal gibi pek çok gıda, mükemmel birer lif kaynağıdır. En azından sabah kahvaltılarınızı veya öğle yemeklerinizi lifli gıdalarla doldurabilirsiniz.

Alkol, iştah açıcı etkisiyle bilinir. Birçok araştırma, alkolün –özellikle de yemekten önce veya yemekle birlikte tüketildiğinde- leptin gibi iştahı azaltan hormonların düzenli çalışmasına engel olduğunu söylüyor. Bu nedenle, sık sık alkol tüketenlerdenseniz açlık hissediyor olmanız çok normal.

Aşırı stres iştahın artmasına neden olabiliyor. Stres, kortizol seviyesinin yükselmesine, bu da açlığa yol açar. Kendinizi stresli hissettiğiniz durumlardan kurtulmak için birçok egzersiz var: meditasyon, yoga ve nefes egzersizleri. Sizin için uygun olan egzersizi seçin ve stresinizi azaltmaya çalışın. Böylelikle açlık hissinizi ortadan kaldırabilirsiniz.

INSTAGRAM

SOSYAL MEDYADA BİZ

58,698BeğenenlerBeğen
50,163TakipçilerTakip Et
879TakipçilerTakip Et
6,728TakipçilerTakip Et
1,569AboneAbone Ol

TAROT FALI