Ana SayfaYaşamEvcil Hayvan Beslenmesine Dair Doğru Bilinen Yanlışlar

Evcil Hayvan Beslenmesine Dair Doğru Bilinen Yanlışlar

Son dönemlerde adını sıklıkla duyduğumuz Barf ise küresel çapta kedi – köpeklerin beslenme dünyasında hükmünü çoktan ilan etmiş fakat Türkiye’de yeni yeni duyulmaya başlamıştır.

‘BONE AND RAW FOOD ya da “Biologically Appropriate Raw Food” açılımlarının kısaltması olan BARF, kedi ve köpekler için; çiğ et, kemik, taze mevsim sebze ve meyveleri ile çeşitli bakliyat gruplarının karışımından hazırlanan bir besleme biçimi. Avrupa ve Amerika’da oldukça yaygın. Türkiye’de de son birkaç yıldır evcil hayvan sahipleri tarafından tercih edilmeye başladı. Aslında Anadolu’da eskiden beri yapılan bir besleme biçimi. Özellikle büyük ırk köpeklere evde pişen yemeklerin artıkları, çiğ et, kemik vb. yiyeceklerin verildiğini hepimiz biliriz. Bu aslında bu hayvanların kendi doğalarına uygun beslenmeleri demek. Kendi doğasına uygun çiğ besleme biçimine geçen kedi ve köpeklerde, daha sağlıklı sindirim sistemi, daha güçlü bağışıklık, temiz ve sağlıklı dişler, ağız kokusunda azalma, tüy dökülmelerinde azalma, derinin daha temiz kokması, yumuşak ve parlak tüyler, artan kas kütlesi, ideal kilo, dışkı hacim ve miktarında iyileşme, sıvı ihtiyacının mamanın içeriğindeki etin ve sebzelerin suyundan karşılanması ile dehidrasyon (susuzluk) problemlerinin önüne geçilmesi gibi birçok olumlu gelişme gözlemleyebiliriz.’ Diyen Barf X’in kurucusu Aslı Şen’e kedi – köpek beslenmesine dair merak ettiklerimizi sorduk.

Yanlış: Sürekli çiğ et ve kemikle beslemek tehlikelidir. Köpeği/kediyi saldırgan yapar.
Doğru: “Give Your Dog a Bone” Dr. Ian Billinghurst  😉
Çiğ beslemenin birçok faydası vardır. Çiğ etle beslenen köpeğin saldırganlaşması tamamen şehir efsanesidir. Köpeğin saldırganlaşmasının altında yatan beslenme faktörleri değil psikolojik etmenlerdir. Gerçek şudur ki çiğ mamanın dengeli besin içeriği kedi ve köpeğin bilişsel işlevinde olumlu etki yaratır. Çiğ mamalar ticari evcil hayvan mamalarına nazaran daha kolay sindirilebildiğinden, evcil hayvanınız aksine stresle daha kolay başa çıkabilir ve komutlarınızı daha kolay algılar.
Çiğ beslemek kedi ve köpeklerin dişlerini güçlendirir, tartar, plak oluşumu ve ağız kokusunu önler, diş eti hastalıkları ile savaşmasına yardımcı olur. Evcil hayvanımızın sindirim sistemi çiğ kemikleri kolayca parçalayabilecek güçtedir. Kedi ve köpeğimize çiğ kemik değil, pişmiş kemik verilmemelidir. Çünkü pişmiş kemikler daha sert ve kırılgan bir yapıya sahip olurlar bu durum yemek borusunda, bağırsaklarda yırtılmalar ile diş kırılmasına neden olabileceği gibi yutakta takılan parçalar boğulmaya neden olabilir.
Ayrıca kemik şeklinde selüloz ya da tahıldan yapılmış ödül maması olarak satılan ürünleri de hiçbir zaman vermemeliyiz. Çünkü bu ürünler kimyasal olarak işlenmiş derilerden veya sentetiklerden elde edildiği için yine kedi köpeğimizin sağlığını olumsuz yönde etkiler. Asla yedirilmemelidir.
 
Yanlış: Çiğ et, parazit ve bakteri barındırır. Toxoplasmosis, E.coli, Salmonella gibi zararlı bakteriler içerir.
Doğru: ‘’Kedi ve Köpekler İnsan değildir.’’
Pati dostlarımız için, tüm hijyen kurallarına dikkat ederek özenle hazırladığımız mamalar Tarım Bakanlığı onaylı olup herhangi bir katkı maddesi içermemektedir. Tüm paketlerimiz üretimden sonra -20 derecede minimum iki gün şoklandıktan sonra dağıtıma hazır hale gelir. -20 derecede dondurulan bir gıda bakteri ya da parazit üretmez. Bakteri ve parazitlerin geliştiği yerler sıcak ortamlardır. Ayrıca pati dostlarımızın sofrasına ulaşmadan önce, tüm hijyen prosedürlerinden ve biyolojik testlerden geçmektedir.
Ayrıca pati dostlarımıza gelecek olursak; bizden çok daha kısa bir sindirim sistemine sahiptirler ve yediklerini çok farklı şekilde işlerler. Kedi ve köpeklerde sindirim henüz avına ulaşmamışken burunlarında başlar. Gerekli salgıların nazal sistemde ve ağız içinde salgılanmaya başlaması, yetişkin bir kedi ve köpeğin kocaman bir sığırın bacak kemiğini kırıp, parçalayarak sindirebilecek bir yapıya sahiptir. Biz insanlar çiğ et yemekten hastalanabiliriz fakat evcil hayvanlarımız bu durumdan etkilenmez çünkü onlar atalarından kalma iç güdüleri ile her an avlanmaya hazır bir yapıdadırlar ve bu durum beslenmelerinin çok doğal ve önemli bir parçasıdır.
Evcil hayvanlarımız yiyecekleri bizden çok daha hızlı sindirebilir, yani zararlı bakteriler çoğalıp sorunlara neden olmadan çok çok önce… Sindirim sistemlerindeki yüksek asit seviyesi çiğ et ve kemikleri rahatlıkla öğütmelerini sağlar ayrıca bu asidik yapı bakterilerin de büyük düşmanıdır.
Çiğ beslenen pati dostlarımızın yemek kaplarını her zaman temiz tutmalı, her öğünden sonra kaplarını yıkamalıyız. Unutmayalım ki yemek artıklarının kaldığı bir mama kabında bakteriler üreyerek, evcil hayvanımızın sağlığını olumsuz etkileyebilir.  Ayrıca plastik ve seramik mama kapları yerine paslanmaz çelik mama kapları tercih edilmelidir.
 
 
Yanlış: Kedi ve köpekler uzun yıllardır kuru mama ile beslendikleri için sindirim sistemleri evrim geçirdi ve artık çiğ mamaya alışık değiller.
Doğru: Yüksek oranda işlenmiş kuru mamanın piyasaya yaklaşık 100 yıl önce çıktığını biliyor muydunuz? Evrim geçirmek için oldukça kısa bir süre gibi duruyor… 😊
Köpeklerin ve kedilerin ilk yaşadıkları ve hayatta kaldıkları vahşi ortamdan başlayarak bugün bulundukları yere evrimleşmeleri için geçen binlerce yılla karşılaştırıldığında 100 yıllık kuru mama süreci sadece mikroskobik bir ölçüdür. Ayrıca kabul edilmesi gerek bir evrimsel süreç var ise oda 100 yıl önce yaşanmayan sağlık sorunlarının bugün yaşanıyor olmasının köpek ve kediler için doğru ilerlemeyen bir evrimsel süreç olduğunu bize bu küçük mikro ölçek gösteriyor diyebiliriz.

 
Yanlış: Köpeğimi / Kedimi tek bir tür protein ile beslemeliyim.
 Doğru: “Bir yemeğin içindeki baharatlar neyse hayatın içindeki çeşitlilik de odur…”
Her protein çeşidinin farklı vitamin ve mineralleri vardır. Sınırlı proteinler beslenme eksikliklerine yol açabilir. İyi bir denge için ayda ortalama dört farklı protein verilmesini öneriyoruz.
 
Yanlış: Çiğ besleme yöntemleri oldukça pahalı ve sağlıklı değil.
Doğru: Kuru mama paketleri oldukça ucuz ve sağlıklı mı?
Aynı zamanda kedi ve köpeğinizi hasta edebilecek, yaşam kalitelerini düşürebilecek, yaşam sürelerini kısaltabilecek zararlı maddelerle dolu. Kuru mama paketleri bir nevi kolaya kaçmak aslında. Sağlıklı bir yaşam sürebilmesi için doğru besin maddelerine ihtiyacı var ve kuru mama çeşitlerinin hiçbiri tam anlamıyla dengeli besin maddelerini sunmuyor. Lütfen evcil hayvanınızın sağlığından ödün vermeyin ve kendi rahatınız için kolaya kaçmayın. Her gün her öğünde mısır gevreği yediğinizi hayal edin. Eminiz ki siz de bir süre sonra sağlıklı bir yaşam süremez hale gelirdiniz. Doğal olan her zaman sağlıklı olandır.
 
Yanlış: Çiğ beslemek gereksiz. Bugün piyasada birçok yüksek kaliteli kuru mama var.
Doğru: Yüksek kaliteli, birinci sınıf, en iyi marka evcil hayvan mamaları bile hala işleniyor.
Taze et ve kemiğin yanında işlenmiş gıdalar hiçbir zaman birinci sınıf kalitede olamaz. En pahalı kuru mamayı tüketen evcil hayvanınız bile yapay içeriklere, katkı maddelerine, renklendiricilere, tatlandırıcılara maruz kalır. Lütfen onu bu zararlı içeriklere maruz bırakmayın.
 

INSTAGRAM

SOSYAL MEDYADA BİZ

58,698BeğenenlerBeğen
50,163TakipçilerTakip Et
879TakipçilerTakip Et
6,728TakipçilerTakip Et
1,569AboneAbone Ol

TAROT FALI