Ana SayfaYaşamDijital Dünya Yetkinliklerini Keşfetmek ve Hazırlanmak

Dijital Dünya Yetkinliklerini Keşfetmek ve Hazırlanmak

Çevremizdeki herşey büyük bir hızlı farklılaşırken ve dönüşürken,bizlerbu duruma hem zihinsel hem de yeteneklerimizanlamında nasıl en iyi şekilde uyum sağlayabiliriz?Ford markasının kurucusu Henry Ford,en sevdiğim sözlerinden birisinde şöyle söylüyor: “ Eğer gelecek hakkında düşünmezseniz asla bir geleceğiniz olmaz.” O yüzden iyi bir gelecek yaratabilmek için geleceğe ilgi duymak veonun hakkında düşünmek gerekir.İçinde bulunduğumuz 21. YYdünyası, dijital kavramından ayrı düşünülemez durumda. Bu etkiyi dijital dünyada kullandığımız ürün ve hizmetlerde, iş ve sosyal hayatta ortaya çıkan değişimlerde bizzat hissediyoruz. Bir yandan bu değişim ve farklılaşmaokyanusunun içinde yüzerken, çevremiz,kullandığımız araçlar, iş yapma yöntemlerimizsürekli değişirken,diğer yandan da kendimizedönüp bakmamız, kazanmamızgerekençeşitli becerilerive yetkinlikleri keşfedip, uygulamaya almamızgerekiyor. Tam da bu sebeptenkendimizi geliştirmek içingeleceğimizi bugünden yaratabileceğimizi hep hatırda tutmalıyız.İşteişin açıkçası kendimizi geliştirebileceğimiz ve yenileyebileceğimiz bir çok fırsat bizleri bekliyor.O zaman haydi bu yeni dünyanın gerçeklerini ve değişimini en iyi şekilde kucaklayabilmek için gerekli yetkinlikleri keşif yolculuğuna çıkalım

.Aktif Dinleme ve Etkili İletişim

Dijital dünyada davranışlarımızı en çok etkileyen kavramların başında “hız”geliyor. Bir çok konuda bir şeyleri “hızlı yapmak”, “hemen sonuca ulaştırmak” bizim için büyük önem arz ediyor. Fakat hızlı yapmak kadar o işi “kaliteli ve katma değerli” yapmakta bir o kadar önemli. Hızkavramının kazandığı öncelik ile ise zaman zaman odaklanma ve konsantrasyon geri plana düşebiliyor. İlaveten gün içerisinde akıllı telefonlarımızdan kaynaklananlar başta olmak üzere bir çok uyaran hayatımızın akışında zihnimize eşlik ediyor. Bunun sonucunda ise dikkat etmemiz gereken, bir işe katma değer ve farklılık kazandıracak bazı önemli detaylar gözden kaçabiliyor.Tek seferde tamamlayabileceğimiz işler gereğinden fazla sürüyor. Bu durumhem zamansal hem de maddi kaynaklarımızı verimli kullanamamamıza yol açıyor. Mesela kendimize küçük bir test yapalım. Bu yazıyı okuduktan sonraki ilk telefon ve ya yüzyüze görüşmenizde zihninizden başkahangi konularıngeçtiğine bir dikkat etmeye çalışın. Kaç farklı konunun geçtiğini saysanız sonuca şaşırabilirsiniz bile.İşte bu durumun önüne geçmek için iletişimde aktif dinlemeyi kendimize prensip edinerek karşımızdaki kişiyi doğru anlamak, bizden beklenen görevleri daha sağlıklı yerine getirmek mümkün. Bunuyapabilmekiçin bir konu üzerinde çalışırken ve ya bir kişiyi dinlerken zihnin farklı düşüncelerde gezinmesini engellemek ve dikkati o andaki konuya odaklamak en kilit nokta.Bu egzersizi sürekli yaptıkça bu konudaönemli bir ilerleme kaydedebileceksiniz.

Öğrenmeyi Öğrenmek

Dijital Çağda en önemli yeteneklerden biriside artık öğrenmenin “kişiselleşmesi”, yaniöğrenmeyi tutku haline getirmek. Örneğin gittiğiniz üniversitenin ve ya kursun müfredatına bağlı kalmak yerine daha çok araştırma yaparak, kavramlar arası ilişkiler kurmak. Derya deniz bilginin bulunduğu internetteseçeceğiniz güvenilirsitelerden,çeşitli araştırma kaynaklarından, raporlardan sürekli bilgi takviyesi yapmanız “düşünce avı”dediğimiz yaratıcılık sürecinizide büyük oranda destekleyecek. Örneğin bir ödev mi hazırlıyorsunuz sadece not için değil tutku ileyapın. Araştırmanın,merak etmenin bu sayede daha keyifli olacağını göreceksiniz. Staj mı yapıyorsunuz, illa belirlenmiş süreyi tamamlamayı gözetmek yerinekendinize bu stajı nasıl en çok şey öğrenerek tamamlayabileceğinizi sorun.Bu sayede yola size katacağı katkıları düşünerek daha motive bir şekilde devam edin.

Yazılım ve Program Kullanma Becerilerini Geliştirmek

Dijital çağda yazılımlarla arayı iyi tutmakta fayda var. Çünkü bir çok iş alanı farklı görevleri gerçekleştiren yazılımlar ile çoktan entegre oldu. Hele de yapay zekanın öne çıkmasıyla Phyton, C/C++ gibi dilleri öğrenmek oldukça popüler. Dijital Dönüşüm kavramının giderek daha fazla yaygınlaşacak olması bu alanda beceri kazanmanın olmazsa olmaz olduğunu da gözler önüne seriyor. Mobil uygulama geliştirmeden veri analizine kadar bir çok alanyazılım geliştirme bilgisine sahip olmayı gerektiriyor. Bir diğer yandan ise yazılım geliştirebilmek çok önemli bir alan olsa da bazı pozisyonlar içinilla gerekli olmayabiliyor. Bu durumdaalternatif ise kendi iş alanınızdaçalışmalarınıza katkı sağlayacak,öne çıkan yazılımlardan en az birini kullanmayı en iyi şekilde öğrenmeniz. Örnek vermek gerekirse Photoshop programı dijital pazarlamanında gelişmesiyle artık her sektör çalışanının kullanım becerisi kazanması gereken bir program.Şimdide düşünme yeteneğimizi ne şekilde yönetebiliriz ona göz atalım. Düşünme şeklimize kazandıracağımız bir takım nitelikler dijital dünyaya uyum sağlarken bizlerin en büyük yardımcısı olacak.

Görsel Düşünme

Görsel düşünme günlük hayatımızdaki düşünme şeklimizden farklıdır. Görsel düşünmeye, üzerinde çalışacağımız konuya dair odaklanacağımız bir ana kavramı belirleyerek ve onu boş bir kağıdın ortasına yazarak başlıyoruz.Daha sonra çevresine onunla ilişkili ve bağlantılı olabilecek tüm alternatifleri merkezdeki kavramdan çıkardığımızbağlantı kollarınayazıyoruz.Tıpkı zihnimizin yaptığı gibi farklı konuları birbiriyle ilişkilendirerek, bağlantılıkavramlarıbir araya getirerek,tüm bu düşünceleri bir kağıt üzerinde görselleştirmekten bahsediyorum. Yazıların yanı sıra,çok karmaşik olmayan,konuya dair kavramları temsil eden sembollerde kullanabiliriz.Bu yöntem liste şeklinde madde maddedüşünmek yerine serbest çağrışımlara ve yaratıcılığa da vesile oluyor. Bu sayede fikirler daha kapsamlı bir şekilde anlamlandırılarak bütünsellik sağlanabiliyor.

Çevik Düşünme

İş hayatımızda ve ya sosyal hayatımızdaaklımıza zaman zaman bir çok fikir gelir ve bunların bazılarımuhteşem etkiler yaratabilecek fırsatlara sahiptir. Fakat bazende konuyu gözümüzde büyütür ya başlayamaz yada sonunu getiremeyeceğimizi düşünüp vazgeçebiliriz. Bunun önüne geçmenin veaklımıza gelen bu fikirleri planlı bir şekilde uygulamaya almanın yoluplanlama ve proje yönetimi yapmaktır. Dijital dünyada planlama ve proje yönetiminin kazandığı yeni özellik ise “Agile”yani “Çeviklik”kavramı ile tanımlanıyor.Bir fikri hayata geçirmektenvazgeçmeyeyada başladıktan sonra yarı yolda bırakmaya dijital dünyada “agile” yaklaşımı engel oluyor. Yazılım geliştirme alanında ortaya çıkan bu proje yönetimi yaklaşımı, hedeflediğimiz nihai çıktıyı parçalara bölmek, her parçayı ayrı hedef olarak belirlemek,üzerine çalışıp çıktıyı elde edip diğer basamağa geçmekgerektiğini anlatıyor.Aklınıza gelen orijinal fikirden nihai sonuca giderken illa ki çalışmalarıküçük hedefler halinegetirmek, belli başarı noktaları belirlemek, sizi geriye doğru çeken, önünüzü tıkayan stresten de uzak kalmanızayardımcı oluyor.

Yaratıcı Düşünme

Dijital dünyada en çok ihtiyaç duyulacak yetkinlik olan yaratıcı düşünme,“hayal”ile başlar. Hayalkurmak , hayal etmekaslında en çok sevdiğimiz kavramlar olsalarda çoğu zaman imkansız olduğunu düşünerek onlardan vazgeçeriz. Oysa ki biraz önce bahsettiğim “çevik düşünme”yöntemi kullanıldığı zaman yaratıcı düşünmede desteklenmiş oluyor. Çünkü bir işi küçük parçalara bölmek,yapılabiliriliği kolaylaştırdığı için psikolojik olarakdayaratıcı hayaller kurmanızı destekliyor. Bu sayede yapamayacağınızı düşünerek motivasyonunuzun düşmesini engellemiş oluyorsunuz. Yaratıcı düşünmeyi hem iş hem de sosyal hayatınızda yaratıcı kullanmak içinde ilgi alanlarınızı çeşitlendirmeniz çok büyük fayda sağlayacaktır. Teknoloji, sanat, tasarım, bilim vekişisel ilgi alanlarının bir araya gelmesi,yaratıcı düşünce için gerekli ilhamın ortaya çıkmasını sağlıyor. Bu yetenekleri kazanmaya başlayarak dijital dünya ile mükemmel uyumu yakalamanız dileğiyle…

Ecehan Ersöz

INSTAGRAM

SOSYAL MEDYADA BİZ

58,698BeğenenlerBeğen
50,163TakipçilerTakip Et
879TakipçilerTakip Et
6,728TakipçilerTakip Et
1,569AboneAbone Ol

TAROT FALI