Ana SayfaModaBüyük beden için Dolabımı Seviyorum

Büyük beden için Dolabımı Seviyorum

Moda sektöründe son zamanlarda 0 beden mankenlere karşı bir tavır takınılsa da hala moda, zayıf kadının ekseninde dönüyor. Tüm ürünler, styling destekleri ve tavsiyeler 36-38 beden kadınlara göre yapılıyor. Ülkemizin %47`lik bir oranını oluşturan büyük beden kadınlar ise moda denince geri planda kalıyor. Özellikle de private shopping sitelerinde…

İşte bu eksiği görerek yola çıkan Melike Çarpatan`da dolabımıseviyorum.com ile bu soruna çözüm olmayı planlıyor. İlk olarak Dolabımı Seviyorum blog`unda büyük beden kadınlara tüyolar veren Çarpatan bu işi bir adım daha ileri götürerek bugün sitesinden büyük beden ürünlerin satışına da başladı. Ve hatta diğer private shopping sitelerinden farklı olarak bu ürünleri styling`ini de yaparak müşterisi ile buluşturuyor. Bu özel girişimle ilgili olarak Dolabımı Seviyorum`un kurucusu Melike Çarpatan`a merak ettiğimiz her şeyi sorduk.

Aynı zamanda büyük beden kadınlar için de önemli stil tüyoları aldık, giyinirken nelere dikkat edilmesi gerektiğini öğrendik. Çarpatan`ın tavsiyelerine kulak verin. İşte o röportaj: 

Melike Çarpatan kimdir? Dolabımı Seviyorum nasıl ortaya çıktı? Öncelikle sizi biraz sizden dinleyelim.
Ben 31 yaşında, modaya çocuk yaşlarda merak salmış, büyük beden bir kadınım. Tek hayalim, bir gün tüm büyük beden kadınları giydirmekti. Benim ve ailemin bedenimize uygun kıyafet bulmakla ilgili yaşadığımız sıkıntılar artık yaşanmasın istiyordum. 
Dolayısıyla bu hedefimden hiç şaşmadım ve tüm eğitim hayatımı bu amacım doğrultusunda gerçekleştirdim. 

Eğitim hayatımdan sonra 13 senelik tekstil tasarım ve konfeksiyon tecrübem ile artık hayallerimin peşinden gitmeye karar verdim. Tüm okul ve kariyer hayatımın asıl amacı olan, Türkiye’nin ilk ve tek büyük beden kadın kıyafet sitesi olan dolabimiseviyorum.com ’u kurdum. 

Türkiye’de kadınların %47 si büyük beden, kimse bizi düşünmüyor. Ama artık ben bunun için buradayım. Büyük beden alışveriş sitem www.dolabimiseviyorum.com 23 Nisan 2012`de açıldı.

Sitenizde diğer privete shopping sitelerinden farklı olarak ürünleri kombin şeklinde tasarlıyorsunuz. Bunun nedeni nedir?
Ben büyük beden bir kadın olduğum ve tüm büyük bedenler için alışveriş sürecini, tecrübesini ve  psikolojisini  çok iyi biliyorum. Bu işin eğitimini almama rağmen, zaman zaman  yaşıma uygun, bedenime uygun, trendy kıyafet bulmakta ve kombinlemekte zorlanıyorum.  Ama kadınız,  şık olmak istiyoruz, vücudumuza uygun doğru kıyafetler bulmak istiyoruz.  Kombinasyon yapmakta zorlanıyoruz. Bende bu zorluğu ortadan kaldırmak için hayatın yaşam alanlarına dair kombinasyon önerilerinde bulunuyorum. Yani Haftasonu, iş hayatı, trendy, parti zamanı, ev hali, spor zamanı gibi yaşam alanlarını 6 ya böldüm ve bu alanlar için kombinasyonlar öneriyorum. Yani onların yerine ben bunu düşünmüş, çalışmış olarak hazır sunuyorum.     
Ürünleri birlikte kombin olarak almak şart mı? Tek tek de satış oluyor mu?
Ürünler ister kombin halinde, ister tek tek satın alınabilir. Belki kendi gardrobunda benim yaptığım kombindeki gibi bir pantolonu zaten vardır, sadece bluzu alarak kendi kombin yapabilir. Kombinler ayrıca moda ile ilgili fikir ve giyim ipuçları vermek üzerede tasarlanmıştır.   
Kilolu kadınlara nasıl giyinmeleriyle ilgili önerileriniz de oluyor sanırım. Bu konuda bize biraz bilgi verebilir misiniz? 
Genel olarak literatüre de baktığımızda vücut tipleri 4’ e ayrılıyor. Üçgen, Ters üçgen, Kum saati ve Kare. Bu vücut tiplerine birer çiçek ismi verdim ben. Üçgen Vücut Tipi – Lale,  Ters Üçgen – Lilyum, KumsSaati – Orkide, Kare- Papatya.
Önce hangi çiçek olduklarına karar vermeleri gerekiyor.  Vücutlarını tanımaları gerekiyor. Problemli bölgeleri  nereler? En güzel ve  iddialı buldukları bölgeleri neresi? bunu bilmek çok önemli.  Sonra hangi bölge problemli ise, dikkati o bölgeden uzaklaştıracak şekilde giyinmek ve iddialı olduğumuz bölgeye dikkat çekmek önemli.  
Peki giyinirken nelere dikkat etmeliler?
Öncelikle hep söylediğim en önemli başlangıç noktası vücudumuzu tanımak. Vücut tipinizi ve problemli olan ve problemsiz olan bölgelerinizi belirlediğimizde gerisi kolay.
Yapılan başlıca hatalar var. Örneğin bir beden küçük kıyafet alma alışkanlığı tamamen yanlıştır. Her şeyi bir beden küçük alınca siz de otomatikman o bedene inmiyorsunuz. Tam tersine kıyafetlerin üzerinize tam oturması için bedeniniz neyse onu almalısınız. Size dar gelen bir kıyafet kusurlarınızı haddinden fazla ön plana çıkarıyor. Dolayısıyla dar kıyafetlerden uzak durmalıyız. Bu demek değil ki bol kıyafetler alalım, aksine bol gelen bir kıyafette kusurlarınızı ikiyle çarpacaktır. Bu yüzden ne bol ne dar, tam bedeninizi seçip giyinmeliyiz. Üst dar ise alt bol, alt dar ise üst bol olmalı. Alışverişe çıktığınızda zayıflarım ya da kilo alırım düşüncesiyle size küçük ya da büyük gelen bedenlerde kıyafetler satın almayın. 
Onun dışında düşük bel pantolonlar bize uygun değil.  Çok yüksek bel pantolonları da önermiyorum ama karın bölgemizi örtecek kadar yüksek bel bizim için ideal. Aksi takdirde karın bölgemizde istenmeyen görüntülere sebep olabiliyor. Çok kısa elbise ve etekler giymemeliyiz. Tabi bu birazda kişinin boyu ile orantılıdır. Ama en kısa diz kısmımızda olan elbise ve etekler tercih etmeliyiz.
Peki vücut tiplerine göre, kadınlar nasıl giyinmeli?
Kalça ve basen bölgesi geniş olan kadınlar, pantolonda çok dar ve bilekte biten modelleri tercih etmemelidir.  Boru paça yada hafif İspanyol paçalar görüntüde dengeli bir bütünlük sağlar. Ayrıca dikkati kalçadan uzaklaştırmak için renkli kolye veya aksesuarlar ile tüm gözleri üst bölgelerine çekebilirler. Ama dar body`lerden kaçınılmalı, çünkü dar body`ler bel ve basen bölgesindeki farkın daha çok görünmesine neden olur.
Karın bölgesi geniş ise, yüksek bel pantolon ve etekler tercih edilmelidir. Tunikler giyilebilir ama  geniş olmamalıdır.  Ayrıca tam bedenlerine göre,  (yalama denen) yani tam vücut şeklinde olan elbiseler uygun olacaktır. 
Styling desteği de veriyor musunuz? Yoksa sadece satış sitesi mi?
Aslında sadece satış sitesi ama blog üzerinden styling desteği sağlıyoruz. Site ve Blog paralel gidiyor. Ayrıca bazı üyelerimiz  bir şekilde bizimle irtibata geçiyorlar ve vücut şekillerine göre öneriler alıyorlar. Ama çok yakında bunu siteden otomatik olarak sağlayacağız. Vücut şekillerine göre devamlı önerilerde bulunacağız.

INSTAGRAM

SOSYAL MEDYADA BİZ

58,698BeğenenlerBeğen
50,163TakipçilerTakip Et
879TakipçilerTakip Et
6,728TakipçilerTakip Et
1,569AboneAbone Ol

TAROT FALI