Ana SayfaSağlıkBahar Depresyonu

Bahar Depresyonu

Bugünlerde adından sıkça söz ettiren bahar depresyonu, bahar yorgunluğunu sollamış durumda. Mevsim değişikliği ile birlikte kendinizi yorgun, mutsuz ve bitkin mi hissediyorsunuz?

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Nöropsikiyatri Hastanesi’nden uzman klinik psikolog İhsan Öztekin, bahar depresyonuyla ilgili şu bilgileri verdi:

“İlkbahar, havaların ısındığı, günlerin uzadığı, güneşin kendini daha fazla gösterdiği ve yaz mevsiminin habercisi bir mevsim. Dışarıda güzel bir bahar havası var ama siz keyifle uyanamıyor, sürekli yorgunluk ve uyku halinden şikayet ediyorsunuz.

İlkbahar ile birlikte birçoğumuz kendimizi bitkin, yorgun ve keyifsiz hissedebiliriz. Yataktan kalkmak istemeyiz, tembellik hali yaşarız. Migren, mide ülseri, alerji gibi sorun yaşayanların şikayetlerinde, bahar aylarına girildiği dönemlerde artış görülür. Bahar mevsimi aslında doğanın uyanışını, güneşin sıcaklığını ve ışığını, canlılık ve neşeyi, geleceğe yönelik ümitleri temsil eder. Doğanın bir parçası olan insan da doğayla uyumlu bu canlılığı hisseder ve yaşar.

Bahar depresyonunu önlemek için öneriler;

-Öncelikle yapabildiklerimizin ve yapamadıklarımızın farkına varıp kendimizi olduğumuz gibi kabul edebilmeliyiz.

-Düzenli egzersiz ve havaların ısınması ile açık alanlarda bol bol yürüyüş yapılmalı

-Uyku saatlerine dikkat ve özen gösterilmeli, yatmadan önce sıkıntılı konulardan uzak durulmalı

-Sağlıklı beslenmeye önem verilmeli, özellikle yağlı besinlerden kaçınılmalı, yeşillik ve meyvelere her öğün yer verilmeli, bağışıklık sistemini güçlendirmek için A,C, E vitaminlerinden destek alınmalı, bol su içmeli

-İş dışında hobiler edinilmeli

-İş sırasında molalar verilmeli

-Sosyal ilişkiler kurulmalı ve geliştirilmeli ancak mutsuz, bezgin, tembel ve bağımlılık davranışları olan arkadaşlardan uzak durulmalı. Duygular bulaşıcıdır, neşeli ve keyifli arkadaşlar ile beraber olunmalı

-Aile değerlerini önemsemek ve iyi bir aile oluşturmak.

-Fırsat buldukça güneş ışığından yararlanılmalı

-Mutlaka kısa süreli de olsa tatil yapılmalı

-Fiziksel ve ruhsal bakım yapılmalı

-Olumlu düşünceler geliştirilmeli

-Yüksek beklentilerden kaçınılmalı

-Her gün ılık bir duş alınmalı

-Alkollü içkiler aşırı tüketilmemeli

-Geçmişe takılmak ya da gelecekle ilgili kaygılanmak yerine o an yaşanmalı

-Bahar gelmeden önce baharla ilgili önemli planlar yapmalı, hedefler belirlemeli, gerekirse bu amaçla arkadaş grupları kurulmalı…

 

INSTAGRAM

SOSYAL MEDYADA BİZ

58,698BeğenenlerBeğen
50,163TakipçilerTakip Et
879TakipçilerTakip Et
6,728TakipçilerTakip Et
1,569AboneAbone Ol

TAROT FALI